Ракети Fath 360. Джерело: Вікіпедія

Іран може передати Росії балістичні ракети Fath 360: Держдеп відреагував

Сполучені Штати Америки глибоко стурбовані повідомленнями, що Іран планує поставити Російській Федерації сотні балістичних ракет Fath 360. Країна-агресор використовуватиме їх у війні проти України.

Таку заяву зробив заступник спікера Державного департаменту США Ведант Патель, пише Sky News. Посадовець заявив журналістам у понеділок вдень, що такий крок означатиме різку ескалацію.

Раніше з'явилися повідомлення про те, що десятки російських військовослужбовців проходять в Ірані підготовку щодо використання балістичної ракетної системи ближньої дії Fath 360.

Два джерела в розвідці також повідомили агентству Reuters, що очікують на швидке постачання до Росії сотень одиниць керованої з супутників зброї. Передбачається, що російська влада підписала контракт з іранською владою на постачання ракет у Тегерані у грудні 2023 року.

Іранські ракети Fath 360 можуть вражати цілі у радіусі 120 кілометрів. Вони мають боєголовки вагою 150 кілограмів. Експерти називають іранські ракети Fath 360 аналогом американських HIMARS. Зокрема, вони мають можливість супутникового управління.

Аналітики Reuters зробили висновок, що постачання таких ракет може дозволити Росії використовувати далекобійні ракети власного виробництва для ударів по цілях за лінією фронту, а іранське озброєння призначене для ближчого радіусу дії.

Нагадаємо, декілька днів тому аналітики американського Інституту вивчення війни повідомляли, що Російська Федерація розширює співпрацю з Іраном на тлі ескалації конфлікту на Близькому Сході, щоби схилити Захід до ухвалення рішень на користь Москви.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.08.2024 00:16