Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

ISW: Росія розширює співпрацю з Іраном, щоб послабити наміри Заходу щодо України

Російська Федерація розширює співпрацю з Іраном на тлі ескалації конфлікту на Близькому Сході, щоб схилити Захід до ухвалення рішень на користь Москви.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Росія, як зазначають аналітики, допомагає Ірану в його зусиллях покращити свою протиповітряну оборону від ізраїльських атак. The New York Times (NYT), посилаючись на двох неназваних іранських чиновників, включаючи одного представника Корпусу вартових ісламської революції (КСІР), повідомила 5 серпня, що Росія почала постачати неназвані передові радари та системи ППО до Ірану. The NYT повідомляв, що іранські ЗМІ раніше повідомляли, що Тегеран намагався придбати російські системи ППО, щоб покращити мережу Ірану та захиститися від ізраїльського удару. 

ISW продовжує оцінювати, що Росія розширює свою співпрацю з Іраном, особливо спираючись на його зростальне військове партнерство, щоб сформувати прийняття західних рішень у рішення, сприятливі для Росії, зокрема, підштовхуючи Захід до самоутримання від надання подальшої військової допомоги Україні. Оприлюднене рішення Росії надати Ірану радари та системи ППО, які могли б принести значну користь російським силам на землі, якби натомість були розгорнуті в Україні, також підкреслює продовження залежності Росії від Ірану щодо іншої критичної зброї, включаючи високоточну зброю та компоненти зброї.

Нещодавно Сполучені Штати Америки та низка інших держав закликали Іран пом'якшити реакцію на вбивство політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ганії. Проте Тегеран відповів відмовою.

За даними The Wall Street Journal, Іран звернувся до Російської Федерації з проханням надати країні сучасні системи протиповітряної оборони. Такі кроки відбуваються на тлі ескалації та ймовірної масштабної війни з Ізраїлем.

Нагадаємо, як зазначав Інституту вивчення війни, секретар Ради безпеки Росії та колишній міністр оборони Сергій Шойгу сильно перебільшив російські успіхи в Україні із середини червня 2024 року. Це сталось перед гучною заявою глави Кремля Володимира Путіна про необхідність "капітуляції України".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.08.2024 08:57