Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Чи можливе подорожчання картоплі до 50 грн за кілограм: прогноз Мінагрополітики

Нинішня ціна на картоплю вже покриває собівартість і дозволяє імпорт. Тому поки що немає підстав для прогнозування ціни картоплі до 50 гривень за кілограм.

Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький на брифінгу в медіацентрі "Україна". Його цитує сайт East Fruit.

"Наразі ціни на картоплю такі: 20 грн/кг — гуртова ціна та 30 грн/кг — у роздріб, які є постійними протягом двох тижнів. Ми вважаємо, що вони не змінюватимуться. Підстав для ціни 50 грн/кг немає. Нинішня ціна є достатньою, щоби покривати собівартість навіть в умовах зменшення врожайності, а також вона дозволяє імпортувати", — зазначив він.

За його словами, урожай картоплі порівняно з минулим роком зменшився на 18%, або на чотири мільйони тонн, що істотно в перерахунку на країну. Зменшення врожаю він пояснив впливом посухи, що також вплинуло на ціни.

Водночас Висоцький пояснив, чому відбувається спекуляція на темі імпорту. Україна імпортує незначні обсяги картоплі порівняно з вітчизняним виробництвом. Тому декілька десятків тисяч тонн імпортованої картоплі вистачає для стабілізації зростання цін і навіть її зупинки.

Крім того, за словами урядовця, підстав для здешевлення теж немає. Нинішня ціна стане орієнтиром із певним потенційним подорожчанням вже ближче до весни на 15%, адже додадуться витрати на зберігання.

Нагадаємо, декілька днів тому стало відомо, що ціна на картоплю на українських ринках продовжувала зростати. На той момент вартість картоплі в Україні вже в середньому була у 2,9 раза вища, ніж наприкінці жовтня 2023 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 26.10.2024 10:16