В Україні ціни на картоплю досягли рекордних показників

Ціна на картоплю на українських ринках продовжують зростати. Зараз вартість картоплі в Україні вже в середньому у 2,9 раза вища, ніж наприкінці жовтня 2023 року.

Про це повідомляє EastFruit.

За даними аналітиків, наразі картопля пропонується до продажу по 20-30 грн/кг залежно від сорту, якості та обсягів запропонованих партій продукції. Це в середньому на 18% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

"Можна констатувати, що ціни на картоплю продовжують встановлювати нові цінові рекорди останнього десятиліття", — зауважили фахівці.

Як зазначили гравці ринку, підвищення цін на картоплю обумовлено одразу кількома факторами. По-перше, цього тижня більшість українських фермерів повідомили про завершення відвантаження картоплі безпосередньо з поля. Відтак, господарства пропонували до продажу цю продукцію зі сховищ, ціни на яку традиційно вищі.

По-друге, на підвищення вартості впливає і обмежена пропозиція картоплі на ринку через істотне зниження врожайності цієї культури в поточному сезоні. Максимальних збитків для майбутнього врожаю завдала посушлива та спекотна погода в Україні.

"Ціни на картоплю в Україні залишаються найвищими серед усіх країн регіону моніторингу проекту. Даний факт дозволяє робити прогнози, що на внутрішній ринок ще в першій половині поточного сезону надійдуть суттєві обсяги імпортної продукції. На думку експертів, саме з початком масового імпорту цінова ситуація на ринку картоплі в Україні може стабілізуватись", — йдеться у повідомленні.

Аналітики додали, що на сьогодні ціна на картоплю в Україні вже в середньому у 2,9 раза вища, ніж наприкінці жовтня 2023 року. При цьому великі гравці ринку не поспішають із продажем основних обсягів картоплі, оскільки розраховують на подальше зростання цін у цьому сегменті.

Нагадаємо, раніше ціни на яблука в Україні збільшилися. Підвищення було зумовлене скороченням пропозиції яблук зимових сортів на внутрішньому ринку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 23.10.2024 08:20