Фото: Pixabay

Ціни на яблука в Україні побили семирічний рекорд: скільки коштує кілограм

Цього тижня ціни на яблука в Україні знову збільшилися. Підвищення зумовлене скороченням пропозиції яблук зимових сортів на внутрішньому ринку.

Про це повідомляють аналітики EastFruit.

"Чергове підвищення цін у цьому сегменті зумовлене скороченням пропозиції яблук зимових сортів на внутрішньому ринку. При цьому попит з боку покупців залишається досить високим, що стимулює подорожчання цієї продукції на українському ринку", — йдеться у повідомленні.

Як наголосили фахівці, на сьогодні яблука пропонуються до продажу в діапазоні 17-25 грн/кг ($0,41-0,61/кг), залежно від сорту, якості та обсягу партії. Це в середньому на 13% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Водночас нинішні ціни на яблука в Україні найвищі як мінімум за останні сім років.

Аналітики також зауважили, яблука в Україні вже в середньому на 54% дорожчі, ніж в аналогічний період минулого року. При цьому не виключено зростання цін наступного тижня, бо подорожчання не знизило попит.

"При цьому пропозиція якісних фруктів обмежена, тому що багато виробників вважають за краще не поспішати з продажами, і зимові сорти закладають на зберігання, сподіваючись на більш високі ціни надалі", — йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, попри війну, українська економіка демонструє продовження тенденції відновлювального зростання. З початку 2024 року показник валового внутрішнього продукту (ВВП) зріс на 4,5% (±1%) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.10.2024 12:14