Фінський парламент. Джерело: babel.ua

Чи підтримують ідею відправлення військ ЄС в Україну депутати фінського парламенту, — опитування

Більшість депутатів парламенту Фінляндії виступили проти того, щоби відправляти війська з країн Євросоюзу в Україну. Щоправда, понад 40 із них не спромоглися визначити свою позицію.

Про це повідомили журналісти фінського телерадіомовника Yle, які провели відповідне опитування. Загалом у ньому взяли участь 103 з 200 депутатів. Лише 11 законодавців підтримали відправлення солдатів із країн Євросоюзу на допомогу Україні, якщо та опиниться на межі військової поразки.

Понад 50 парламентарів висловилися проти цієї ідеї та понад 40 не спромоглися визначити свою позицію. Багато парламентарів побоюються, що військова присутність країн ЄС може загострити ситуацію та призвести до поширення війни.

"У принципі, необхідно уникати прямої військової конфронтації між ЄС та Росією. Таке гіпотетичне питання про можливу поразку України не повинно ставитися", — сказав  голова парламентського комітету із закордонних справ Кіммо Кільюнен.

Прихильники введення військ вважають, що поразка України призвела би до катастрофічних наслідків у Європі. Такої думки дотримується, зокрема, депутат "Зелених" Атте Хар’янне.

"Війська країн Євросоюзу можна було би використати, наприклад, для військової підготовки. Можливо, на кордонах із Білоруссю та Молдовою, таким чином звільняючи українські війська для інших операцій, а також посилюючи повітряну оборону України. Отже, тут є й інші варіанти, крім прямої участі військ країн ЄС у бойових діях на передовій", — зазначив депутат.

Президент Фінляндії Александер Стубб раніше зазначав, що не бачить причин для відправлення фінських військ в Україну.

Нагадаємо, що 3 квітня президент України Володимир Зеленський і президент Фінляндії Александер Стубб підписали Угоду про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Скандинавська країна є одним із надійних наших союзників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.04.2024 19:15