Александр Стубб і Володимир Зеленський. Джерело: Офіс президента України

"Сильний документ": Україна та Фінляндія підписали безпекову угоду (відео)

У середу, 3 квітня, президент України Володимир Зеленський і президент Фінляндії Александер Стубб підписали Угоду про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Скандинавська країна є одним із надійних наших союзників.

Про це повідомив Володимир Зеленський у своїх соціальних мережах. Фінський президент прибув у середу з візитом до Києва.

"Сьогодні ми з президентом Фінляндії Александром Стуббом підписали Угоду про співпрацю у сфері безпеки та довгострокову підтримку. Сильний документ, що засвідчує готовність Фінляндії й надалі підтримувати Україну в боротьбі проти російської агресії", — зазначив український президент.

За його словами, Фінляндія надаватиме довгострокову військову та фінансову допомогу, а також поглиблюватиме співпрацю з Україною в політичній, фінансовій, гуманітарній галузях й у сфері реформ.

"Допомагатиме Україні відбудовувати енергетичний сектор, оцінювати екологічні збитки, посилювати захист кордону та критичної інфраструктури, а також лікуватиме українських військових. Дякую Фінляндії за підтримку України та нашого народу! Дякую за допомогу!" — підсумував Володимир Зеленський.

Своєю чергою, прес-служба президента Фінляндії зазначила, що візит президента Фінляндії "демонструє сильну та незмінну підтримку України".

Під час зустрічі президенти обговорили, зокрема, поточну ситуацію в агресивній війні, розпочатій Росією понад два роки тому, підтримку Фінляндією України та зусилля України, спрямовані на досягнення справедливого та тривалого миру. Наприкінці зустрічі президенти двох країн підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Фінляндією та Україною.

"Десятирічна угода є демонстрацією довгострокових зобов'язань Фінляндії щодо підтримки України. Вона охоплює кілька секторів, включаючи політичну підтримку, підтримку оборони та безпеки України, а також підтримку реформ і відновлення України", — йдеться у повідомленні фінської сторони.

Нагадаємо, 31 березня міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила, що Фінляндія не виключає можливості відправлення західних військ в Україну в майбутньому. Однак у цій країні наразі вважають, що тепер у цьому нема потреби.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 03.04.2024 14:59