Фото: Сі Цзіньпін. Джерело – росЗМІ

Чи прибуде Сі Цзіньпін на саміт G20 в Індії: офіційна відповідь Китаю

Лідер Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін не приїде на саміт G20 в Індії. У вівторок, 5 вересня, міністерство закордонних справ Китаю підтвердило цю інформацію.

Про це повідомляє CNN.

Речник міністерства Мао Нін заявив, що замість президента Китаю на саміт поїде прем'єр-міністр Лі Цян. Водночас речник відмовився розповідати про причини такої заміни учасників зустрічі.

"Група 20 є головним форумом для міжнародного економічного співробітництва, і Китай завжди надавав великого значення відповідним заходам і брав у них активну участь", — поверхнево відповів Мао Нін.

Зазначається, що навіть під час пандемії коронавірусу лідер Китаю брав участь у зустрічах у 2020 та 2021 роках по відеозв’язку.

"Відсутність Сі Цзіньпіна на саміті G20 сталася на тлі напруги між Китаєм та Індією, що приймає форум, через їхній спірний кордон і напружені зв’язки Нью-Делі зі Сполученими Штатами", — йдеться у повідомленні видання.

Джерело наголошує, що неявка вищого лідера Китаю — безпрецедентна з часів першого такого саміту, який відбувся у 2008 році — ймовірно, буде розцінена як зневага до Індії, яка вперше приймає потужну групу світових лідерів на тлі зусиль посилити свій глобальний вплив під керівництвом прем'єр-міністра Нарендри Моді.

Нагадаємо, за даними Financial Times, відмова лідера Китаю Сі Цзіньпіна їхати на саміт G20 в Індії завдасть серйозного удару по його статусу. Форум "Великої сімки" без президента КНР втратить багато можливостей врегулювати низку важливих питань.

Раніше повідомлялось, що російський диктатор Володимир Путін незабаром проведе зустріч з лідером Китаю Сі Цзіньпіном. Глава Кремля назвав китайського колегу "своїм другом".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.09.2023 10:37