Фото: Anadolu Ajansı

Чи причетний Іран до нападу на Ізраїль: з’явилися розвіддані США

Сполучені Штати отримали конкретні розвідувальні дані, які ставлять під сумнів причетність Ірану до планування нападу на Ізраїль з боку терористичного угруповання ХАМАС.

Про це телеканалу CNN повідомили кілька неназваних джерел, знайомих із розвідувальними даними.

"Сполучені Штати зібрали конкретні розвідувальні дані, які ставлять під сумнів ідею про те, що Іран був безпосередньо причетний до планування, фінансування або схвалення суботньої кривавої атаки на Ізраїль, здійсненої Хамасом, згідно з кількома джерелами, знайомими з розвідданими", — пише видання.

За даними джерела, американська розвідка поки не готова зробити остаточного висновку, бо продовжує збір інформації.

Варто зазначити, що посадовці США в останні кілька днів публічно заявляли, що не мають даних про безпосередню причетність Ірану до нападу, але засуджують Тегеран як "співучасника" агресії через підтримку ХАМАС у минулому.

"Ми прагнемо отримати додаткові дані розвідки. Але ми зараз не маємо чіткої інформації", — сказав радник з національної безпеки Джейк Салліван журналістам у Білому домі.

За словами колишніх співробітників служб безпеки та інших регіональних аналітиків, Тегеран не має радників на місцях у заблокованій Газі і не керує діяльністю угруповання.

Напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль

У суботу вранці, 7 жовтня, бойовики терористичного угрупування ХАМАС проникли на територію Ізраїля з Сектору Газа, а також влаштували масований ракетний удар по містах Ізраїлю. Ізраїльська армія почала завдавати ударів у відповідь по Сектору Газа. 

Вночі 8 жовтня авіація Ізраїлю завдала ударів по мечетях, командних центрах та штабах у Секторі Газа. Попередньо, бойовики ХАМАС використовували релігійні об'єкти у військових цілях. Вранці 8 жовтня ліванське угрупування Хезболла обстріляло Ізраїль ракетами  і мінометами "на знак солідарності" з палестинцями. Водночас Армія оборони Ізраїлю заявила, що завдає ударів по одному із районів Лівану у відповідь.

Вже вдень у неділю, 8 жовтня, Ізраїль офіційно оголосив війну. Це сталось після рішення військово-політичного кабінету країни, який проголосував за застосування пункту 40 Алеф. 

Армія оборони Ізраїлю заявила, що за ніч 10 жовтня завдала ударів по понад 200 цілях у Секторі Гази. Вдень 10 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант заявив, що Ізраїль переходить до "повноцінного наступу" на Сектор Гази.

Згідно з останніми даними, через напад ХАМАС в Ізраїлі загинули понад 1 200 людей. Раніше посол Ізраїлю в ООН повідомив, що жодних переговорів із бойовиками країна не вестиме, й "епоха переговорів із цими дикунами закінчилася".

Нагадаємо, за даними Wall Street Journal, представники іранських спецслужб допомогли бойовикам ХАМАС спланувати атаку на Ізраїль, а також дали дозвіл на її проведення під час зустрічі в Бейруті на початку жовтня. Водночас сам Тегеран заперечує цю інформацію.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 11.10.2023 18:27