Фото ілюстративне. Джерло: svidomi.in.ua

Чи стартували льотні навчання українських пілотів на F-16: пояснення Повітряних сил

Україна не оприлюднить інформацію раніше від партнерів, які займаються підготовкою українських пілотів для F-16. Усі дізнаються, що українські льотчики пересіли за штурвал літаків-винищувачів тоді, коли самі пілоти покажуть фото з кабіни літака.

Про це заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Ми казали, що польоти наших військових на F-16 відбудуться найближчим часом. Якщо у Politico чи інших видань є якась інформація більше, то слава Богу", — сказав він.

Ігнат додав, що Україна нічого не розповідає до того, як інформацію оприлюднять партнери, які займаються підготовкою пілотів, бо "це має бути узгоджена позиція щодо того чи іншого процесу".

"Зрозуміло, що нам хочеться якомога швидше. Сталося це чи не сталося — я думаю, що ми скоро ми дізнаємося. Справді, коли наші льотчики оприлюднять перші фото в кабінах літаків після вдалого вильоту, то всі про це дізнаються", — додав Ігнат.

Речник Повітряних сил наголосив, що, зрештою, в Politico та інших західних виданнях немає якоїсь уточнювальної інформації.

"Так, навчаються. Так, проходять підготовку. В кожного індивідуальна програма. Хтось ще, можливо, проходить якісь мовні речі. Хтось уже завершує підготовку на тренажері, ну, і готується власне пересісти в літак, який пілотуватиме з інструктором, і відповідно вже працюватиме на ньому сам", — підсумував Ігнат.

F-16 для України: що відомо

Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. Наприкінці літа навчання стартували.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року.

На початку вересня міністр оборони Бельгії Людівін Дедондер заявив, що його країна візьме участь у навчанні українських пілотів на винищувачах F-16 у складі "авіаційної коаліції" на чолі з Нідерландами та Данією. Для цього залучать два літаки.

Болгарія надасть допомогу в організації курсів англійської мови для майбутніх українських пілотів F-16. Україна розширює сферу двосторонньої співпраці з цією країною. Міністр оборони України Рустем Умєров зустрівся з колегою з Болгарії Тодором Тагарєвим. Вони підписали меморандум, що розширює сферу двосторонньої співпраці, включно з кіберзахистом, стратегічними комунікаціями, отриманням військово-технічної підтримки.

Своєю чергою міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що західні союзники можуть передати Україні винищувачі F-16 у першій половині 2024 року. Він наголосив, що паралельно з навчанням пілотів в Україні готується інфраструктура для літаків.

Нагадаємо, про те, що українські пілоти розпочали польоти на винищувачах F-16, повідомила 25 жовтня кореспондентка Білого дому Лара Селігман. Вона написала в соціальних мережах, що тренування у штаті Аризона проводить 162 авіакрило, яке є основним центром підготовки на F-16 для Військово-повітряних сил США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.10.2023 09:50