Дмитро Лубінець. Джерело: Telegram-канал омбудсмена

Чи створюватиме Україна спеціальні табори для цивільних у Курській області РФ: заява Лубінця

Україна не буде створювати на території Росії спеціальних таборів для цивільних у Курської області, які захочуть евакуюватися. Водночас уряд не має очікувань, що буде багато росіян, які побажають виїхати на українську територію.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, пише "Радіо Свобода". 

"Я точно не переживаю за те, що буде небезпечно для цивільного населення з території Курської області. Ми запропонували кожному і кожній з мешканців Курської області в разі бажання евакуюватись з цієї території. Україна відкриє гуманітарні коридори. Чи то на територію, яку контролює Російська Федерація, чи то на територію незалежної України", — зазначив він.

За його словами, це має бути власний вибір будь-якого  цивільного громадянина, який зараз перебуває у Курській області. Лубінець наголосив, що Україна точно не збирається порушувати права цивільних росіян. Водночас наразі Збройні сили України у добровільному порядку забезпечують гуманітарними речами цивільне населення. Зокрема, Лубінець додав, що для розміщення росіян, які побажають виїхати на територію України, давно готова відповідна інфраструктура.

"На території Сумської області працював пункт перетину кордону з територією РФ. Працювали й працюють місця для прийняття громадян, для спілкування, забезпечення їхніх потреб. У разі виявлення їхньої доброї волі, якщо вони захочуть приїхати на територію України, Україна їм забезпечить нормальні умови", — додав омбудсмен. 

Також Лубінець прокоментував критику серед українського суспільства стосовно ініціативи уряду евакуювати мешканців Курської області на українську територію.

"Я розумію, що у нас суспільство може по-різному трактувати зусилля держави щодо виконання своїх міжнародних зобов’язань, але ми тим і відрізняємося від росіян, що ми цивілізована нація, демократична нація. І для всіх критиків подібних дій я хочу нагадати, що всі міжнародні партнери продовжують допомагати України саме через те, що бачать різницю", — зазначив він.

За його словами, як тільки Україна покаже, що може поводитися нецивілізовано, у такий спосіб, як росіяни, тоді доведеться забути про військову підтримку.

Нагадаємо, раніше Лубінець повідомляв, що найближчим часом обміну полоненими у форматі "всіх на всіх" із Росією не відбудеться. Проте українська сторона робить все можливе щоби великі обміни полоненими відбулися.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.08.2024 16:27