Фото: соцмережі

Чи варто очікувати зростання економіки України у найближчі два роки: прогноз НБУ

У 2024 році, за попередніми оцінками, показник економічного зростання становитиме 3,7%. Експерти вважають, що ця сфера поступово відновлюватиметься.

Про це йдеться у презентації до прес-брифінгу з монетарної політики, опублікованому на сайті Національного банку України.

Чого очікувати від економіки у 2024 році?

За прогнозом регулятора, економічне відновлення триватиме, хоча буде обмеженим через вплив повномасштабної війни, зокрема значні пошкодження енергосистеми.

На 2024 рік НБУ дещо поліпшив прогноз економічного зростання — до 3,7% (раніше прогнозували 3,2%). Це зумовлено кращими, ніж прогнозувалося, результатами першого кварталу та очікуваним розширенням бюджетних стимулів, а також розбудовою розподіленої генерації, у тому числі за підтримки програм кредитування.

Чого очікувати від економіки у 2025-2026 роках?

В НБУ прогнозують, що економіка продовжуватиме відновлюватись і зростати. Так, темпи зростання реального ВВП у 2025–2026 роках пришвидшаться до 4–5%.

Макроекономічний прогноз НБУ

Макроекономічний прогноз НБУ

Проте ключовим ризиком для економічного розвитку залишається перебіг повномасштабної війни. Крім того, можливе зниження обсягів зовнішньої підтримки України, зокрема через електоральні цикли в багатьох країнах. 

Нагадаємо, 25 липня правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13% річних. Це допоможе забезпечити стійкість валютного ринку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.07.2024 15:18