Фото: gur.gov.ua

Чи вдалось відновити пошкоджену лінію електропередачі до Запорізької АЕС: заява "Енергоатома"

У четвер, 5 вересня, енергетики повернули в роботу пошкоджену другу лінію електропередачі до Запорізької атомної електростанції. Українські фахівці тривалий час не могли оглянути місце пошкодження і розпочати ремонт через загрозу повторного обстрілу ділянки російськими військами.

Про це повідомила прес-служба АТ "НАЕК Енергоатом".

У компанії зазначили, що енергетики о 14:40 четверга повернули в роботу пошкоджену другу лінію електропередачі. Таким чином живлення тимчасово окупованої Запорізької АЕС з української енергосистеми двома лініями відновлено.

"Енергоатом" заявляв, що 2 вересня через російські обстріли сталося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку окупована ЗАЕС отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб. Таким чином ЗАЕС перебуває в зоні підвищеного ризику небезпеки, вона зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі.

Нагадаємо, наприкінці серпня "Енергоатом" заявив, що готується до реалізації проекту з будівництва Чигиринської атомної електростанції. Її зведуть у Черкаській області.

Раніше генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив, що ситуація на Запорізькій атомній електростанції є "крихкою та нестабільною", вона вісім разів опинялася на межі знеструмлення. Однак Курська АЕС перебуває в дещо іншому становищі. Спільним є те, що жодна атомна станція "не повинна піддаватися нападу або бути військовою ціллю".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 05.09.2024 19:41