Фото: "Медіацентр Україна"

Чи вимикатимуть українцям зимою світло на 20 годин: прогноз "Укренерго"

Наразі важко спрогнозувати, у якому стані буде українська енергосистема взимку. Все залежить від успішних дій України у напрямку відновлення пошкоджених потужностей атаками Російської Федерації.

Таку заяву зробив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, повідомляє "Українська правда". Він, зокрема прокоментував інформацію деяких ЗМІ та заяви фахівців про відключення електроенергії взимку на  тривалий час.

"Ніхто не знає, які пошкодження на нас чекають у найближчі місяці і те, з яким парком енергоблоків на теплових і гідроелектростанціях ми підійдемо до осінньо-зимового періоду", — наголосив Кудрицький.

Голова правління "Укренерго" зазначив, що ці прогнози наразі можна порівняти з ворожінням на кавовій гущі. Існує, за словами Кудрицького, як песимістичний сценарій, так і більш оптимістичний. Все залежить від пошкоджень енергетичних об'єктів.

Водночас Кудрицький наголошує, що дійсно, взимку електроенергію можуть давати по кілька годин на день, що є "песимістичним сценарієм". Глава правління пояснює це тим, що тоді часові рамки відключень "можуть тривати не чотири години через чотири, а шість-сім годин без світла, і дві-три години зі світлом".

Як зазначає Кудрицький, фахівці "Укренерго" опрацьовують кілька сценаріїв на опалювальний сезон. З цими деталями ознайомлене обмежене коло людей.

"Є сценарії з холодною та теплою зимою. Наразі це гадання на кавовій гущі. Як оператор, ми прораховуємо найгірші та найкращі випадки нас може очікувати, і дії під час кожного з них. Але орієнтувати людей, що електрики не буде 12-15-20 годин ми просто не можемо, тому що ніхто не знає, що насправді нас чекає", — резюмував Володимир Кудрицький.

За даними BBC, якщо війська країни-агресорки й надалі тероризуватимуть та руйнуватиму енергетичну систему України, то, за найгіршого сценарію, українці взимку можуть бути без світла та тепла до 20 годин на добу.

Нагадаємо, в "Укренерго" заявляли, що Україні поки не загрожує повний блекаут на тлі російських атак на енергосистему. Водночас така оцінка базується без урахування майбутніх дій ворога, спрямованих на знищення української критичної інфраструктури.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 15.06.2024 19:27