Фото: grodno.greenbelarus.info

Чи впливають бойові дії на зміни клімату та спеку: відповідь синоптика

Одним із додаткових факторів зміни клімату, імовірно, можуть бути бойові дії в Україні. Проте наразі цей вплив оцінюється не надто високо.

Таку заяву зробила речниця "Укргідрометцентру" Наталія Птуха.

Вона пояснила, що локальні прояви не можуть мати надто великого впливу на потужні синоптичні процеси. Відповідно війна в Україні може бути лише один з додаткових факторів зміни клімату.

"Так, бойові дії в Україні, можливо, можуть бути одним із додаткових факторів впливу на погодні умови, однак наразі цей вплив оцінюється не надто високо", — заявила синоптик.

За її словами, в Українському інституті гідрометеорології є певні дослідження про вплив бойових дій на певні погодні чинники. Такий зв’язок досліджується і надалі. Проте, як пояснила Птуха, "говорити безпосередньо про те, що зараз це має прямий вплив, дуже складно".

"Трохи інші масштаби, тобто ці глобальні масштаби переміщення повітряних мас, це дуже потужні синоптичні процеси, і локальні прояви настільки сильно на них не можуть впливати. Звичайно, певний внесок можуть зробити, але глобально змінити та казати, що це одна з причин — ні", — підсумувала вона.

Нагадаємо, у Києві протягом 12-14 липня зафіксували одразу сім температурних рекордів.

Додамо, раніше завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту держаної служби надзвичайних ситуацій і Національної академії наук України Віра Балабух повідомляла, що цього літа в Україні середня температура буде вищою за норму на один або два градуси. Найспекотніше буде в липні та в першій половині серпня, водночас суттєві й тривалі зниження температури повітря малоймовірні. Також за її прогнозом, у південних, південно-східних регіонах, а також центральних областях нашої країни ймовірний дефіцит опадів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Суспільство, 21.07.2024 00:43