Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Чи є в окупованому Криму російська ядерна зброя: відповідь української розвідки

Російські окупанти частково відновили об’єкт "Феодосія-13" в окупованому Криму — це радянський склад ядерної зброї. Проте зараз його використовують як склад для зберігання звичайних боєприпасів російської армії.

Про це повідомило "Суспільне. Крим" із посиланням на Головне управлінні розвідки (ГУР) Міністерства оборони України.

Також у ГУР зазначили у відповідь на запит журналістів, що в окупованому Криму відсутні об’єкти, на яких окупанти розміщують ядерну зброю. Крім того, не фіксували випадків перевезення цієї зброї.

У січні 2023 року представник ГУР Андрій Черняк повідомляв, що окупанти у Криму працювали попередні роки над відновленням складу ядерної зброї на території півострова. Зараз же, за наявними даними української розвідки, проведено часткове відновлення об'єкта "Феодосія-13". Проте об’єкт використовують як склад для зберігання звичайних боєприпасів.

У ГУР додали також, що носіями тактичної ядерної зброї можуть бути літаки, вертольоти, а також підводні човни, кораблі, катери, що розміщуються в Криму. Зокрема, окупаційні ракетні війська та артилерія сухопутних військ у Криму володіють оперативно-тактичними ракетами ракетних бригад (ОТРК "Іскандер"), а також спеціальними артилерійськими пострілами (ядерні артилерійські снаряди та мінометні міни) й артилерійськими частинами, на озброєнні яких є 152-міліметрові та 203-міліметрові артилерійські системи та 240-міліметрові міномети.

Російські повітряно-космічні сили мають ядерні боєприпаси військово-повітряних сил (бойові частини крилатих ракет авіаційного базування, авіаційні бомби та авіаційні морські міни), носіями яких можуть бути штурмові та бомбардувальні літаки оперативно-тактичної авіації (Су-25СМ3. Су-24М. Cy-34. МіГ-31К).

Українські розвідники додали, що можуть бути окремі, визначені відповідними наказами, частини ППО, що оснащені комплексами С-300ПМ. Зокрема, військово-морський флот Росії має:

  • ядерні боєприпаси ВМФ не головні частини та бойові блоки ракет морського базування і берегових ракетних комплексів;
  • бойові частини протикорабельних і протичовнових ракет;
  • бойові зарядні відділення і бойові частини торпед і ракето-торпед;
  • якірні та донні міни;
  • артилерійські снаряди берегової артилерії;
  • глибинні бомби та "пірнальні" авіаційні бомби.

Водночас у Головному управлінні розвідки не зафіксували додаткових переміщень ракетоносіїв ядерної зброї до окупованого півострова для застосування тактичної ядерної зброї.

Нагадаємо, 30 червня начальник генштабу Білорусі Павло Муравейко заявив, що Білорусь може застосувати ядерну зброю, якщо країні загрожуватиме втрата суверенітету та незалежності. Військові сусідньої держави навчилися поводитися зі зброєю масового ураження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.07.2024 17:17