Володимир Путін. Джерело: росЗМІ

Який вплив має західна допомога України на ядерні загрози від Путіна: пояснення ISW

Кремлівський диктатор Володимир Путін знову заявив про відновлення виробництва ракет середньої та малої дальності. Таким чином він намагається впливати на рішення Заходу про військову допомогу Україні.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War)

Путін 28 червня віддав розпорядження про виробництво та розгортання ядерних ракет малої та середньої дальності після виходу США з Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності 2019 року. Аналітики припустили що це, ймовірно, є частиною кампанії Кремля з рефлексивного контролю, спрямованої на вплив щодо ухвалення рішень Заходом.

Путін особливо згадав про два двосторонні військові навчання США 2024 року: одне з Філіппінами на Північному Лусоні (Філіппіни) 11 квітня та друге з Данією поблизу острова Борнгольм (Данія) 3-5 травня. У цих двосторонніх американських навчаннях залучили пускову установку середньої дальності "Тайфун", яка, за даними США, може запускати ракети SM-6 і "Томагавк". Ракети SM-6 мають максимальну дальність 370 кілометрів, а "Томагавки" — близько 2 500 кілометрів. Американські офіційні особи не уточнили, які саме ракети, якщо такі були, могли залучити в навчаннях.

Путін, імовірно, використовує ці навчання для своєї ширшої кампанії рефлексивного контролю, спрямованої на те, щоби перешкодити західній військовій допомозі Україні. Адже в цих навчаннях США та їхніх партнерів залучили пускові установки, здатні запускати ракети, які можуть становити різну загрозу для Росії з місць проведення навчань. Острів Борнгольм розташований приблизно за 300 кілометрів від західного узбережжя Калінінградської області та приблизно за 1 400 кілометрів від Москви.

Шостий флот США уточнив, що навчання на острові Борнгольм включали транспортування пускової установки "Тайфун" зі суші на берег у рамках репетиції захисту конвою, що свідчить про те, що на цих навчаннях, ймовірно, використовувалася зброя меншої дальності.

Найближчий до Філіппін російський прикордонний район — район на південний захід від Владивостока — розташований приблизно за 2 800 кілометрів від Північного Лусона, поза межами досяжності ракет "Томагавк".

Заява Путіна пролунала після того, як Китай із запізненням засудив американські навчання в Північному Лусоні 30 травня. Путін, імовірно, послався на навчання на Філіппінах частково для того, щоби зайняти вигідну позицію перед Китаєм, Північною Кореєю та В'єтнамом, оскільки він намагається створити коаліцію держав на підтримку нової "євразійської архітектури безпеки".

Кремль посилається на страх ядерної конфронтації між Росією та Заходом протягом усього свого повномасштабного вторгнення, щоби підштовхнути Захід до самоусунення від надання Україні озброєння, необхідного для підтримки її оборони від російських військ.

Аналітики зробили висновок, що особливо активно Кремль використовує ці зусилля в ключові моменти політичних дискусій на Заході щодо надання подальшої військової допомоги Україні.

Нагадаємо, раніше російський диктатор Володимир Путін знайшов виправдання застосуванню ядерної зброї. Зокрема, він прирівняв поразку в Україні до знищення державності Росії, що дозволяє йому застосувати ядерну зброю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.06.2024 07:36