Фото: росЗМІ

Ядерні погрози Путіна на тлі озброєння України: в ISW оцінили ризики для Заходу

Ядерні погрози російського диктатора Володимира Путіна є частиною кампанії шантажу Кремля, що триває, спрямованої на те, щоб відмовити союзників України від рішучих зобов'язань щодо відбиття незаконного вторгнення Росії в Україну, і тому малоймовірно, що вона призведе до реальної ядерної ескалації. 

Такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Як зазначають аналітики, стратегічна поразка Росії в Україні не загрожує суверенітету та територіальній цілісності Росії (але може поставити під загрозу стабільність путінського режиму). Кремль не брав участі в ядерній ескалації після руйнівних поразок Росії навколо Київської, Харківської чи Херсонської областей у 2022 році, і ці поразки, звісно, ​​не загрожували російському суверенітету чи територіальній цілісності. Власні ядерні погрози Путіна пронизані суперечностями з 2022 року. Путін стверджував, що Україна була агресивною стосовно Росії, але загрожувала окупованим "республікам Донбасу", як Путін незаконно анексував їх. 

Обговорюючи потенційні зміни у російській ядерній доктрині, Путін також зазначив, що Росії не потрібна можливість завдання превентивного ядерного удару. Обидва ці твердження несумісні з уявленням, що Росія веде екзистенційну війну. Путін зазначив, що українські удари по території Росії з використанням зброї, наданої Заходом, не перетинають передбачувану російську "червону лінію", яка б призвела до російської ядерної ескалації після того, як українські війська завдали удару по Бєлгородській області за допомогою HIMARS, озброєного GMLRS.

ISW також регулярно оцінює, що загроза ядерної ескалації, як і раніше, залишатиметься основною перевагою спроможності Росії маніпулювати сприйняттям іноземних осіб, що приймають рішення, за допомогою своєї кампанії рефлексивного контролю. ISW продовжує вважати, що Росія не зможе перемогти Україну чи Захід — і швидше за все програє, якщо Захід мобілізує свої ресурси для опору Кремлю.

Нагадаємо, Північноатлантичний альянс веде переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї. Причина такого кроку — дедалі більша загрозою з боку Росії та Китаю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.06.2024 07:01