Єнс Столтенберг. Джерело: Офіс президента України

НАТО планує розгортання більшої кількості ядерної зброї через два епіцентри світової загрози

Північноатлантичний альянс веде переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї. Причина такого кроку — дедалі більша загрозою з боку Росії та Китаю.

Про це повідомило видання The Telegraph із посиланням на заяву генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга. Він зазначив, що блок повинен показати світові свій ядерний арсенал, щоби надіслати прямий меседж своїм ворогам.

Генсек розповів, що між членами альянсу відбулися консультації щодо вилучення ракет зі сховищ і переведення їх у режим очікування, закликаючи до використання прозорості як засобу стримування.

"Я не буду вдаватися в оперативні подробиці про те, скільки ядерних боєголовок має перебувати в робочому стані, а які повинні зберігатися, але нам потрібно проконсультуватися з цих питань. Це саме те, що ми робимо", — сказав Столтенберг.

Він різко попередив про загрозу з боку Китаю та наголосив, що ядерна прозорість має стати наріжним каменем ядерної стратегії НАТО.

"Прозорість допомагає передати пряме повідомлення про те, що ми, звичайно, є ядерним альянсом", — акцентував Столтенберг.

Він зауважив, що метою НАТО є світ без ядерної зброї, але поки існує ядерна зброя, треба залишатися ядерним альянсом, тому що світ, де Росія, Китай і Північна Корея мають ядерну зброю, а НАТО не має, є небезпечним.

Генеральний секретар НАТО попередив, що Китай, зокрема, інвестує значні кошти в сучасну зброю, включно зі своїм ядерним арсеналом, який, за його словами, зросте до 1 000 боєголовок вже до 2030 року.

Нагадаємо, що лідери "Великої сімки" закликали Китай припинити сприяти та підтримувати війну Росії проти України. Вони також виступлять зі зверненням до Пекіна, щоб той підштовхнув Москву до виведення військ з України та підтримав справедливий мир.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.06.2024 07:36