Фото: European Council

Країни G7 звернуться з важливим закликом до Китаю: він стосується війни в Україні

Лідери "Великої сімки" закличуть Китай припинити сприяти та підтримувати війну Росії проти України. Вони також виступлять зі зверненням до Пекіна, щоб той підштовхнув Москву до виведення військ з України та підтримав справедливий мир.

З відповідним проектом заяви ознайомився Bloomberg.

Як зазначає видання, союзники Києва звинувачують Пекін у тому, що він забезпечує Росію технологіями та деталями — або знайденими у зброї, або необхідними для її створення — допомагаючи Москві обійти хвилю за хвилею торгових обмежень "Великої сімки" на низку цих товарів. Заборонені матеріали часто потрапляють до Росії через треті країни, такі як Китай та Туреччина, або через мережі посередників.

"Постійна підтримка Китаєм російської оборонно-промислової бази має значні та широкомасштабні наслідки для безпеки", — йдеться у проекті заяви, яка ще може змінитися до того, як її узгодять лідери на саміті в Італії, який має розпочатися 13 червня.

Представник міністерства закордонних справ Китаю відреагував на проект, заявивши, що Китай не створив української кризи та не є стороною конфлікту.

"Велика сімка" має взяти на себе прагматичну відповідальність за сприяння пом'якшенню ситуації та створення умов для вирішення політичної кризи, а не висувати безпідставні звинувачення на адресу країни, яка не є стороною конфлікту", — заявив представник КНР у заяві Bloomberg.

Очікується, що в рамках зусиль щодо протидії обходу санкцій країни "Великої сімки" та Євросоюзу найближчими днями запровадять нові обмеження, повідомляло раніше агентство Bloomberg.

Обговорювані заходи включають лістинг більшої кількості компаній, націлювання на банки в третіх країнах, які сприяють торгівлі, вимога, щоб компанії посилили перевірки своїх дочірніх компаній і субпідрядників за кордоном, а також розширення обмежень на товари західних брендів, які все ще потрапляють до Росії.

"Велика сімка" також закликає Пекін підштовхнути Росію до виведення військ з України та підтримати справедливий світ. Торгова напруженість між країнами G7 та Китаєм буде відображена у ширшій заяві. Очікується, що лідери заявлять, що політика Пекіна "створює глобальні побічні ефекти, ринкові спотворення та шкідливі надлишкові потужності у низці секторів".

"Велика сімка" підтвердить свої зусилля щодо зменшення критичної залежності від Китаю, одночасно підтвердивши, що вони не мають наміру розривати відносини.

"Ми не намагаємося завдати шкоди Китаю або завадити його економічному розвитку, щобільше, Китай, який зростає за міжнародними правилами, зростатиме, представлятиме глобальний інтерес", — йдеться в проекті.

Обговорення відбувається на тлі зростання торгової напруженості між Заходом і Китаєм, оскільки Євросоюз має підтвердити цього тижня, що він запровадить тарифи на електромобілі з липня, і Пекін, як очікується, вживе заходів у відповідь.

Згідно з проектом, як ще один крок, спрямований на Китай, "Велика сімка" має намір запустити механізм для більш ефективного моніторингу неринкової практики, щоб покращити обмін інформацією та закласти основу для майбутньої співпраці з цього питання.

Представники G7 також досі працюють над доопрацюванням деталей того, як використовувати прибуток, отриманий від заморожених активів Росії, що, як вони сподіваються, стане одним із головних результатів саміту.

Нагадаємо, речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що лідери "Великої сімки" цього тижня оголосять про кроки щодо доставлення нової допомоги Україні, виходячи із вартості заморожених російських фінансових активів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 12.06.2024 21:52