Фото: сайт Міністерства внутрішніх справ

Чи є зараз можливість провести демобілізацію в рядах української армії: заява глави МВС

Очільник Міністерства внутрішніх справ Ігор Клименко переконаний, що наразі в Україні немає можливості провести демобілізацію. Це пов'язано з тим, що на фронті потрібні досвідчені захисники, які ведуть бойові дії понад два роки.

Таку заяву Клименко зробив в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Посадовець підкреслив, що він обговорював цю тему з командирами, які перебувають на лінії вогню. Вони дійшли наступного висновку: якщо демобілізувати тих військових, хто воює два роки, то цілком ймовірно, що обвалиться фронт.

"Якщо ми демобілізуємо тих людей, які, наприклад, відслужили два роки, то в нас "просяде" фронт і підрозділи будуть неповноцінними. Ми зараз або маємо поновити боєздатність підрозділів і в нас має бути, як мінімум, рівноцінна заміна під час ротації наявних бригад і батальйонів... Ми не маємо права обвалити фронт", — йдеться у заяві Клименка.

Міністр заявив, що розуміє воїнів, які давно перебувають на фронті та хочуть демобілізуватися, але ситуація на полі бою та в цілому у країні наразі не дозволяє це реалізувати.

Клименко переконаний, що розмови про "більшу демобілізацію" можуть з'явитись лише тоді, коли з'являться нові захисники з бойовим досвідом. За словами очільника МВС, люди, які зараз проходять тренування, наберуться досвіду протягом декількох місяців.

"Щоб утримати, нам потрібні досвідчені військові. Наприклад, ці люди, які зараз тренуються на полігоні, вони стануть досвідченими військовими через кілька місяців... Якщо буде два склади, тоді ми зможемо говорити про якусь більшу демобілізацію", — додав Ігор Клименко.

Нагадаємо, 11 квітня Верховна Рада в цілому прийняла законопроект про мобілізацію. Документ підтримали 283 народних депутати.

Водночас поправка, в якій була норма виключення з документу можливість демобілізації військових через 36 місяців, пройшла лише 227 голосів. Відтак, це положення вилучено повністю з закону. "Проти" проголосував 21 парламентар, ще 15 — утрималися, 82 — не голосували.

Раніше повідомлялось, що у Генеральному штабі задоволені сьогоднішніми темпами мобілізації. Якщо вони протримаються до кінця літа, то можна буде вносити на розгляд до парламенту законопроект про демобілізацію. На думку секретаря комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, приблизний термін готовності відповідного проекту — жовтень 2024 року, але тільки за умови збереження поточних тенденцій мобілізації.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.06.2024 08:57