Фото ілюстративне зі соцмереж

Чи зменшиться американська допомога Україні: у МЗС прокоментували заяву Держдепу

У Державному департаменті США озвучили тезу, що Сполучені Штати Америки не надаватимуть військову допомогу Україні на рівні 2022-2023 років. Невідомо, чи означає така заява перегляд пакета на 61 мільярд доларів, чи допомога відбуватиметься в іншій формі.

Ситуацію прокоментував речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко для Oboz.UA. Він заявив, що це не варто сприймати як намір зменшити підтримку України.

За його словами, під час контактів на всіх рівнях США "демонструють чітке розуміння критичної необхідності забезпечення" України всією необхідною військовою та фінансовою допомогою, "аби ми здобули перемогу".

Він пояснив, що речник Держдепу Метью Міллер мав на увазі трансформацію допомоги лише після того, як Україна зможе самостійно задовольняти свої потреби.

"Якщо уважно слухати весь коментар мого американського колеги, то він казав про трансформацію допомоги лише тоді, коли Україна самостійно справлятиметься із своїми потребами. А допоки нам потрібна підтримка, надзвичайно важливо, щоби Конгрес США якнайшвидше ухвалив рішення про подальше фінансування допомоги Україні в заявленому обсязі. Підтримка України — не благодійність. Насамперед це — інвестиція в американську національну безпеку та захист світової демократії", — прокоментував Ніколенко.

Раніше представник Держдепу Метью Міллер на брифінгу заявив, що США не надаватимуть Україні військову допомогу на тому рівні, як 2022-2023 років, але це не означає припинення американської підтримки. За його словами, мета Вашингтона — допомогти Києву "встати на власні ноги".

Нагадаємо, координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі під час брифінгу у Вашингтоні зазначив, що зміцнення протиповітряної оборони України стане пріоритетним у формуванні майбутніх списків пакетів з озброєнням. Йшлося про військову допомогу від Сполучених Штатів Америки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.01.2024 17:07