Фото: Офіс президента

Чому касетні боєприпаси необхідні ЗСУ: у Зеленського відповіли

Застосування касетних боєприпасів у війні з Російською Федерацією стане серйозною проблемою для країни-агресора. Вони також допоможуть компенсувати снарядний дефіцит у наших воїнів.

Таку заяву у Twitter зробив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

За словами радника, касетні боєприпаси є вкрай важливими для наших воїнів, адже вони здатні компенсувати снарядний дефіцит й частково відновлять паритет на полі бою.

"Враховуючи той факт, що Росія вже понад рік використовує цей тип боєприпасу в Україні, це, щонайменше, справедливо. А за великим рахунком, з Росією потрібно розмовляти тільки зрозумілою їй мовою — пропорційною силою", — додав Подоляк.

Які саме касетні боєприпаси Україна отримає від США

За інформацією The Washington Post, йдеться насамперед про передачу артилерійських снарядів М864 для 155-мм гаубиць. Артилерію цього стандартного для країн НАТО калібру Україні надавали як США, так і інші західні країни.

Український портал Defence Express ще раніше пояснював, що американські 155-мм артснаряди DPICM з касетною бойовою частиною — "це 88 окремих субелементів, які гарантовано накривають зону діаметром 300 метрів". Завдяки цьому один такий снаряд виконує роботу десятків звичайних осколково-фугасних.

"Тобто їх використання дозволить зменшити потребу у боєприпасах взагалі, зменшити кількість необхідних пострілів для виконання вогневого завдання, що зберігає не тільки ресурс артилерійських систем, але й життя українських артилеристів", — наголошували аналітики Defence Express.

У випадку снарядів М864 йдеться про 72 суббоєприпаси всередині. Такі боєприпаси виробляли в США з 1987 року.

Основні характеристики кластерних артилерійських снарядів М864:

  • Довжина із підривником: 899 мм
  • Вага без підривника: 46,3 кг
  • Вміст: 72 суббоєприпаси двох типів (48 шт. M42, 24 шт. M46)
  • Дальність: 28,4 км при стрільбі з гармати з довжиною ствола до 39 калібрів.

Нагадаємо, міністр оборони Олексій Резніков пояснив, за якими принципами Україна буде використовувати касетні боєприпаси, які Сполучені Штати виділили нашій армії у новому пакеті допомоги.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.07.2023 13:53