Фото: ДСНС / ілюстративне

Чому Росія раптово погодилась на великий обмін полоненими: роз'яснення ISW

Здійснивши масштабний обмін полоненими 3 січня, Російська Федерація намагається потрапити в цивілізований інформаційний простір після численних звинувачень у порушенні Женевських конвенцій.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики підкреслюють примітний час прояву очевидної готовності Росії взяти участь у найбільшому обміні військовополоненими з початку війни та першому обміні майже за п'ять місяців. Представник українського координаційного штабу поводження з військовополоненими Петро Яценко заявив 17 листопада 2023 року, що Росія запровадила заморозку обміну військовополоненими влітку 2023 року з невстановлених причин. 

Як нещодавно повідомляв ISW, за останні кілька тижнів сталося кілька інцидентів, коли російські війська використовували українських військовополонених у явних порушеннях Женевської конвенції про військовополонених, у тому числі використовували батальйон колишніх українських військовополонених в активних бойових діях, використовуючи українських військовополонених як живий щит і страту без суду і слідства українських військових, які здалися і які явно не чинили опору у межах міжнародного права та норм. 

ISW часто оцінює, що високопоставлені російські чиновники часто дуже зацікавлені в тому, щоб представити Росію як країну, що дотримується гуманітарних та інших правових принципів, і вибір часу обміну військовополоненими може бути частиною цієї ширшої інформаційної кампанії.

Нагадаємо, 3 січня Україна повернула з російського полону 230 захисників і цивільних. людей: 213 солдатів і сержантів, 11 офіцерів, шестеро цивільних. Участь в організації цього процесу безпосередньо також брала сторона ОАЕ.

Також під час великого обміну полоненими з російського полону на рідну землю повернулася остання дівчина-морпіх Галина Федишин, яка родом з Івано-Франківщини.

Раніше представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко заявляв, що Російська Федерація намагається створити враження, ніби українська влада не працює над питанням обміну військовополоненими. Саме тому країна-агресорка на тривалий час призупиняла цей процес.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.01.2024 05:59