Фото: Денис Малюська. Джерело – Мін'юст

Чому Україна досі не оголосила стан війни: роз'яснення Мін'юсту

В Україні досі не оголошено стану війни попри те, що держава уже третій рік захищається від повномасштабного вторгнення Російської Федерації. У Міністерстві юстиції переконані, що цього не потрібно робити для країни, на яку напав агресор.

Таку заяву зробив глава Міністерства юстиції Денис Малюська, пише BBC.

Посадовець зауважив, що деякі формулювання в Конституції, які стосуються воєнного часу, сформульовані "не ідеально". Це питання активно опрацювали юристи, які спеціалізуються на міжнародному гуманітарному праві. Вони, за словами Малюськи, "абсолютно спокійні й розуміють, що це нічого не змінює".

"Оголошуй не оголошуй — у нас іде війна, і всі норми права, які стосуються війни, вони застосовані до України й до війни, яку ми ведемо", — заявив міністр.

Посадовець переконаний, що оголошення чи не оголошення стану війни не має жодного юридичного сенсу, а окремі юристи ставлять під сумнів правильність того, щоб хтось оголошував стан війни.

"Тому, що, якщо на когось нападаєш і оголошуєш війну — це злочин агресії. Якщо ти захищаєшся, тобі не треба нічого оголошувати. Ти захищаєшся — само собою є війна і відповідні норми на тебе поширюються", — резюмував Денис Малюська.

Воєнний стан — це особливий правовий режим, який передбачає надання органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних якнайшвидшої стабілізації ситуації в країні.

Нагадаємо, 9 травня президент Володимир Зеленський підписав закони про продовження загальної мобілізації та воєнного стану в Україні на 90 днів. Зокрема, очільник держави підписав законопроект №11234 про продовження воєнного стану, а також проект закону №11235 про продовження строку проведення загальної мобілізації.

Відповідно обидва терміни продовжено з 14 травня 2024 року до 11 серпня 2024 року. Це вже в 11 раз в Україні ухвалили рішення про продовження воєнного стану з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Нагадаємо, 8 травня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про мобілізацію засуджених осіб. Це рішення підтримали 279 народних обранців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.05.2024 17:32