Вікторія Нуланд. Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Чому Україна вийшла зі Стамбульських угод та чи могла закінчитися війна у 2022 році: пояснення Нуланд

Україна вийшла зі Стамбульських угод із Росією у березні 2022 року після консультацій зі своїми західними партнерами, зокрема і Сполученими Штатами Америки, адже вони були не вигідними для неї.

Про це заявила колишня заступниця державного секретаря Вікторія Нуланд в інтерв'ю російському журналісту Михайлу Зигарю.

Як розповіла Нуланд, на той час країна-агресорка Росія поставила Україні низку несправедливих вимог. Якби наша держава на них погодилася, то це фактично призвело б до демілітаризації України.

"Росія на той час була зацікавлена в тому, щоб хоча б подивитися, що вона може отримати, а Україна була зацікавлена в тому, щоб зупинити війну і прогнати росіян. Було що обговорювати. Турки запропонували майданчик. Насправді ми були мало проінформовані про умови угоди", — заявила Нуланд.

Екс-заступниця держсекретаря США наголосила, що Кремль вимагав, аби Україна відмовилася від низки систем озброєнь, адже тоді це зробило б оборону нашої країни значно слабшою, що зіграло б на руку армії країни-агресорки. Натомість Стамбульські угоди навіть не передбачали відведення армії РФ від державного кордону.

"Україна, по суті, була б ослаблена як військова сила. Але від РФ не вимагали відступити. Від неї не вимагалося мати буферну зону на кордоні з Україною. Їй не забороняли тримати на кордоні будь-яке озброєння. Тому в українській делегації і поза нею стали ставити питання про те, чи ця угода хороша. І саме в цей момент вона розпалася. Але я думаю, що багато людей, і сам президент Зеленський підозрювали, що можуть потрапити у цю пастку. І якщо Путін міг отримати демілітаризовану Україну за безцінь, з чого йому відмовлятися", — розповіла Нуланд.

Як російська пропаганда маніпулює заявою Вікторії Нуланд про "Стамбульські угоди"

За даними Центру протидії дезінформації, рупори Кремля намагаються подати слова екс-заступниці Держсекретаря США Вікторії Нуланд про те, що Україна відмовилася приймати умови "Стамбульських угод" після консультацій з представниками Заходу, як зізнання у тому, що США та Британія нібито зірвали мирні переговори. Зазначається, що у такий спосію ворог намагається зняти з себе відповідальність за продовження війни.

Водночас, як зауважили у ЦПД, на українську аудиторію просувається наратив, буцімто перемовники у Стамбулі хотіли "здати Україну", а Захід запобіг цьому. Подібні меседжі просуваються пропагандистами для того, аби дискредитувати українську владу.

"Насправді Вікторія Нуланд зауважила, що Україна розуміла невигідність стамбульських "мирних пропозицій", адже ці угоди передбачали обмеження на наявність певних озброєнь для України, що ослабило б її обороноздатність в умовах російської агресії. При цьому, як наголосила Вікторія Нуланд, жодних подібних вимог до Росії, навіть щодо виводу військ, не висувалося", — наголосили у ЦПД.

Нагадаємо, раніше Вікторія Нуланд заявляла, що Україна може стати сильною і змусити главу Кремля Володимира Путіна сісти за стіл переговорів. Потенційна мирна угода повинна передбачати виведення російських військ з окупованих територій.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.09.2024 20:25