Фото: Вікторія Нуланд. Джерело – Офіс президента

Нуланд розповіла, якою має бути мирна угода між Україною та Росією

Україна може стати сильною і змусити главу Кремля Володимира Путіна сісти за стіл переговорів. Потенційна мирна угода повинна передбачати виведення російських військ з окупованих територій.

Таку заяву зробила екс-заступник державного секретаря США Вікторія Нуланд, пише Politico.

Вона наголосила, що Путін уже не досяг своєї мети, адже він хотів зрівняти Україну та гарантувати, що у неї не буде суверенітету та незалежності, свободи дій та демократичного майбутнього.

"Тому, що демократична Україна, європейська Україна, крім іншого, є загрозою його моделі для Росії, тому, що це перший будівельний блок для його ширшої території та амбіцій. Чи зможе Україна досягти успіху? Абсолютно. Чи може Україна вийти з цього сувереннішою, більш економічно незалежною, сильнішою, більш європейською, ніж вона є зараз? Абсолютно. І я гадаю, що так і буде. Але ми маємо залишатися з цим. Ми маємо переконатися, що наші союзники залишаться з цим", — сказала Нуланд.

Вікторія Нуланд переконана, що Україна зможе повернути всю свою територію, включно з Кримом.

"Я вважаю, що вона (Україна, — ред.) безперечно може досягти такого становища, де вона буде досить сильною, і де Путін опиниться в глухому куті настільки, щоб сісти за стіл переговорів з позиції сили. Якими мають бути його територіальні амбіції, залежатиме від українського народу. Але є певні речі, які є екзистенційними", — заявила вона.

За словами Нуланд, будь-яка угода, що вони укладають у своїх інтересах та у ширших глобальних інтересах, має бути угодою, якої Путін змушений дотримуватись. 

"Ми не можемо це робити кожні шість місяців, кожні три роки. Насправді це має призвести до угоди, яка включає виведення військ Росії. Путін — майстер того, що ми називаємо веденням переговорів за принципом мотузка-допінг, і насправді він ніколи не укладає угоду. Це має бути угода, яка гарантує, що хоч би яке рішення було прийнято щодо Криму, його не можна буде ремілітаризувати так, щоб він став кинджалом у серці центру України", — підкреслила Нуланд.

На думку Нуланд, не підштовхування українців до переговорного процесу щодо припинення війни у 2022 році не було помилковим рішенням.

"Тоді вони (українці, — ред.) перебували у недостатньо сильній позиції. Вони зараз не в досить сильній позиції. Єдина угода, яку Путін міг би укласти тоді, єдина угода, яку він уклав би сьогодні, принаймні до того, як він побачить, що відбудеться на наших виборах, — це угода, в якій він каже: "Що моє — моє, а що ваше підлягає обговоренню". І це нестабільно", — резюмувала Вікторія Нуланд.

Нагадаємо, у Парижі заперечили фейк, який поширили офіційні особи Росії, про те, що Франція начебто висловила готовність до діалогу щодо України або обговорення можливих мирних переговорів під час розмови міністрів оборони двох країн на початку квітня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.05.2024 07:01