Колаж: TrueUA

Чому в Україні відновили графіки відключення світла: пояснення "Укренерго"

Після тривалої перерви в Україні знову діють графіки відключень електроенергії. Причина обмежень — зростання споживання електрики через аномальну спеку.

Про це повідомила прес-служба "Укренерго".

"До України повернулась спека, а разом з нею — і вимушені відключення електроенергії", — йдеться у повідомленні.

В "Укренерго" пояснили, що уникнути їх не вдається через наслідки масованих атак росіян на енергооб’єкти у березні-червні 2024 року. Втрачені дев'ять гігаватів потужності зруйнованих або пошкоджених теплових та гідроелектростанцій поки вдалося відновити лише частково, тому зі збільшенням споживання у спеку — зростає і дефіцит в енергосистемі.

Чому світло відключають у вечірні години?

Хоча температурний пік припадає на день, відключення застосовуються у вечірні години. Це пов'язано із тим, що час найвищої температури повітря та найбільшого споживання не збігаються.

"Порівняно із липнем, температура вночі та вранці зараз нижча, а отже — менше і споживання у цей час доби. Однак, загалом пікові періоди споживання зараз є типовими для літа: споживання вдень зростає та лишається на високому рівні у робочі дні", — пояснили в компанії.

За словами енергетиків, вже понад тиждень добові піки споживання електроенергії фіксуються у вечірні години. Це час, коли люди одночасно вмикають велику кількість електроприладів — кондиціонери, чайники, бойлери, електроплити. Тому вечірній пік споживання відчутно вищий, ніж ранковий, коли кондиціонери після прохолодної ночі непотрібні.

У компанії звернулися до українців з проханням, максимально раціонально використовувати потужні електроприлади. За можливості, не вмикати їх одночасно у вечірні години. Це дозволить збалансувати енергосистему без додаткових заходів обмеження.

Нагадаємо, 20 серпня в Україні знову діятимуть графіки відключень електроенергії. З 16:00 до 17:00 та з 22:00 до 24:00 буде застосовуватись одна черга відключень. З 17:00 до 22:00 — дві черги відключень одночасно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.08.2024 20:19