Фото: Pixabay

Ціни на тепличні томати залишаються рекордно високими: аналітики назвали причину

Ціни на тепличні томати в Україні залишаються на рекордно високому рівні. Це пов'язано із тим, що після повномасштабного вторгнення Росії частка імпортних тепличних овочів на українському ринку по певних продуктах значно зросла.

Про це розповів аналітик плодоовочевого ринку Євген Кузін, передає EastFruit.

За словами фахівця, імпорт тепличних овочів у 2021-2023 роках складав 166-172 тисяч тонн щорічно, на 142-186 мільйонів доларів щорічно. Так, 60% імпортних овочів складають помідори, яких завозять близько 100 тисяч тонн на рік. 85% відсотків з них імпортують з Туреччини.

Аналітик наголосив, що за три роки в сегменті тепличних томатів поки що суттєвого імпортозаміщення не відчувається, а це відображається на цінах. 

"За січень-травень 2024 року середня ціна тепличних помідорів в Україні на 60% вища, ніж середня за цей же період у три передвоєнні роки", — зазначив Євген Кузін.

Як зауважив експерт, такі високі ціни на тепличні томати є привабливими для інвестицій. Проте інвесторам варто зважати й на постійне зростання вартості витратних частин у виробництві тепличної продукції.

Нагадаємо, раніше EastFruit повідомляв, що в Україні на 39% зросли ціни на полуницю. Ягода дорожчала на 30%. За словами виробників, ціни на цю ягоду зростають через декілька причин. У першу чергу це пов'язано з пропозицією на полуницю. Вона наразі на ринку стрімко скорочується, оскільки багато садівничих господарств завершують сезон реалізації ранніх сортів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 22.06.2024 08:55