Фото: ВМС ЗСУ

Данія передала українським морякам автономні гідрографічні комплекси: у чому їхня особливість (фото)

Данія передала Україні автономні гідрографічні комплекси виробництва Maritime Robotics. Вони значно посилять спроможності у вивченні морського дна та середовища.

Про це повідомила прес-служба Військово-морських сил Збройних сил України.

"Військово-Морські Сили ЗС України у рамках міжнародної технічної допомоги нещодавно отримали від уряду Королівства Данії автономні гідрографічні комплекси", — йдеться у повідомленні.

Начальник гідрографічної служби ВМС ЗС України капітан першого рангу Роман Гончаренко розповів, що цей комплекс обладнаний багатопроменевим ехолотом, призначений для знімання рельєфу дна з метою ситуаційної обізнаності підводного простору. Його можливості дозволяють виявляти підводні об’єкти, що на сьогодні є неабияк важливо для військових моряків.

У чому особливість гідрографічних комплексів

Головне завдання багатопроменевого ехолота — збирати точні дані про морське дно та морське середовище. Потім їх можна обробити та використовувати для створення та оновлення морських карт та планшетів для підтримки безпечної навігації у районі. Отримана батиметрична інформація дозволяє знати глибини дна з щільністю через кожен сантиметр.

"Відповідно, ми можемо знати наявні підводні перешкоди, вибрати правильні місця стоянки наших плавзасобів, варіанти проходу, маршрути переходів суден", — пояснює офіцер.

Фото: ВМС ЗСУ

Фото: ВМС ЗСУ

Також він зазначив, що зазначений комплекс використовується насамперед в акваторіях портів та закритих водних акваторіях. Багатопроменевий ехолот дозволяє отримати інформацію від 1024 променів. Тобто, фактично військові моряки отримують деталізований рельєф дна. Цей безекіпажний надводний комплекс значно посилить спроможності у вивченні морського дна, що іноді має вирішальне значення для безпеки мореплавства та захисту довкілля.

Багатопроменевий ехолот SeaBat T51-R — створений на основі відомого SeaBat T50, але з чотирикратною роздільною здатністю. SeaBat T51-R є революційним багатопроменевим ехолотом. Його неперевершена технологія 800 кГц дозволяє проводити зйомку з найвищим рівнем деталізації, зберігаючи при цьому дивовижну ефективність зйомки з широкою смугою охоплення. Також має гнучкий нижній частотний діапазон 350-430 кГц.

Фото: ВМС ЗСУ

Фото: ВМС ЗСУ

Автономне управління сонаром зі штучним інтелектом спеціально створено для SeaBat T51 — це унікальна інновація SeaBat забезпечує надійні дані та роботу гідролокатора без допомоги рук, що дозволяє підвищити ефективність зйомки при меншому навантаженні на оператора.

Нагадаємо, 26 жовтня Данія виділила Україні черговий пакет військової допомоги на рекордну суму в понад 500 мільярдів доларів. До нього увійшли БМП-2 і танки Т-72, а також броньовані інженерно-евакуаційні машини, які Данія фінансує у співпраці з Німеччиною. Це техніка та види боєприпасів, які мають попит в Україні та вкрай важливі для збереження військової потужності України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.11.2023 21:37