Винищувач F-16. Фото: "Вікіпедія"

Де зберігатимуться винищувачі F-16, які отримає Україна: відповідь Повітряних сил

Частина винищувачів F-16, які Україна отримає від західних партнерів, зберігатиметься на іноземних авіабазах. Це необхідно для того, аби вони не стали цілями російських загарбників.

Про це заявив начальник авіації командування Повітряних сил Збройних сил України Сергій Голубцов в інтерв'ю "Радіо Свобода".

За словами посадовця, на сьогодні чотири країни підтвердили надання винищувачів F-16 Україні. Однак кількість може збільшитися згодом, оскільки "майже всі країни, в яких на озброєнні є F-16, поступово переозброюються на F-35".

"Що стосується 30 літаків, 40. Тут слід розуміти, що не всі літаки, які будуть передані Україні, зараз прийдуть в Україну. Деякі з них залишаться в тих центрах, де готують наших пілотів і авіаційний персонал. Це будуть українські літаки, які будуть використовуватися для підготовки наших пілотів", — сказав він.

Водночас не всі літаки, які отримає Україна, зберігатимуться на її території. 

"Є цифра, яка зайде в Україну. Є певна кількість літаків, які будуть зберігатися на безпечних авіабазах, не в Україні, для того, щоб вони тут не були мішенями", — розповів офіцер.

Начальник авіації Повітряних сил пояснив, що винищувані, які будуть розміщені на іноземних авіабазах, слугуватимуть резервом для ЗСУ, зокрема в разі необхідності "для заміни несправних літаків, під час проведення регламентних робіт".

"Тобто для того, щоб ми могли постійно мати в операційному складі певну кількість літаків, яка відповідатиме кількості пілотів, які у нас будуть", — зазначив Голубцов.

Він додав, що якщо буде більше пілотів, відповідно буде більше літаків F-16 і на території України.

Нагадаємо, раніше аналітики американського Інституту вивчення війни заявляли, що обмеження можливостей Заходу щодо навчання пілотів-партнерів на винищувачах F-16 створюють вузькі місця, які вплинуть на здатність України ефективно використовувати ці літаки у майбутньому. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.06.2024 07:38