Фото: PACE

Делегація Азербайджану оголосила про вихід з ПАРЄ

Делегація Азербайджану 24 січня припиняє взаємодію з Парламентською асамблеєю Ради Європи.

Відповідну заяву делегація озвучила перед початком пленарного засідання ПАРЄ, на якому саме мали розглядати питання її повноважень, передає "Укрінформ".

"Перед обличчям нестерпної атмосфери расизму, азербайджанофобії та ісламофобії, яка склалася в ПАРЄ, делегація Азербайджану ухвалює рішення припинити свою взаємодію і присутність у ПАРЄ до подальшого повідомлення", — йдеться в заяві.

Азербайджанська делегація наголошує, що "ніхто у світі, зокрема й ті, хто сидить у цій залі, не можуть говорити з Азербайджаном мовою погроз і шантажу". Крім того, на думку азербайджанських депутатів, ПАРЄ використовується як платформа для нападок на деякі держави-члени, а основні принципи асамблеї використовуються певними упередженими групами для просування своїх інтересів.

"Ініціатива щодо оскарження повноважень делегації Азербайджану в ПАРЄ є частиною цієї порочної кампанії. Ми також розглядаємо цю ініціативу як навмисну і неприйнятну спробу необґрунтованого втручання в поточний виборчий процес в Азербайджані та яскравий приклад підступних дій з підриву функціонування демократичних інститутів у нашій країні", — твердить делегація цієї країни.

Зауважимо, на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у понеділок, 22 січня, було оскаржено повноваження делегації Азербайджану в ПАРЄ у зв'язку з невиконанням взятих на себе зобов'язань. Офіційною претензією до країни буде те, що на лютневі вибори президента Азербайджану не запросили спостерігачів від ПАРЄ. Крім того, Азербайджан відмовився допускати доповідачів ПАРЄ у Лачинський коридор. У ПАРЄ заявляли, що застосувати до Азербайджану санкції за російським сценарієм.

До того ж голова німецької делегації у ПАРЄ Франк Шваббе звинуватив Азербайджан у переслідуванні опозиції, масових порушеннях прав людини в Карабаху та висловив впевненість, що "немає інших способів вплинути", крім обмеження прав азербайджанців у ПАРЄ.

Нагадаємо, народного депутата України Олексія Гончаренка 22 січня призначили президентом в Парламентській асамблеї Ради Європи. Політик очолив Комітет із питань міграції, біженців та переміщених осіб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 24.01.2024 19:59