Фото: pixabay

День святої Ніни: традиції та заборони свята

У неділю, 14 січня, в Україні православна церква відзначає день святої рівноапостольної Ніни. Вважається, що саме вона принесла в Грузію християнство.

TrueUA розповідає про це церковне свято та що сьогодні заборонено робити.

Що відомо про святу Ніну

Жінка народилася близько 280 року в місті Коластри (Каппадокія), де було багато грузинських поселень. Дванадцятирічною вона прийшла в Єрусалим разом із батьками, у яких була єдиною дочкою. Свята Ніна проявила слухняність і старанність і через два роки, за допомогою благодаті Божої, твердо звикла виконувати правила віри і вправно читала Святе письмо.

Дізнавшись, що у Грузії ще не має християнства, дівчина щиро молилася Пресвятій Богородиці, щоб вона допомогла їй побачити Грузію. Цариця небесна почула молитви юної праведниці. Увійшовши в Мцхету, древню столицю Грузії, свята Ніна знайшла притулок у сім’ї бездітного царського садівника, дружина якого, Анастасія, за молитвами святої, вилікувалася від бездітності та повірила в Христа. Також свята Ніна зцілила від тяжкої недуги грузинську царицю Нану, яка, прийнявши святе Хрещення, з ідолопоклонниці стала християнкою.

Фото: cerkva.info

Фото: cerkva.info

Свята Ніна мирно відійшла до Господа на 67-му році життя, після 35 років апостольських подвигів. Цар, духовенство і народ хотіли перенести її тіло в соборну Мцхетську церкву, але не могли зрушити труни з місця. На цьому місці в 342 році цар Міріан почав будувати храм.  А син його, цар Бакур, завершив зведення церкви і освятив її в ім’я небожа святої Ніни, святого великомученика Георгія. Так, пізніше тут був заснований жіночий монастир в ім’я святої Ніни. 

Що не можна робити 14 січня

  • Не можна сваритися з друзями, близькими та рідними.
  • Не можна приймати важливі рішення.
  • Не можна відмовляти людям у допомозі.
  • Не можна позичати гроші.
  • Не можна ходити на полювання та рибалити.

Чи обов'язково дотримуватися новоюліанського календаря

Митрополит Переяславський і Вишневський Олександр раніше пояснював, що рішення про дотримання новоюліанського календаря буде не обов'язковим для всіх, тобто примусово його нав'язувати нікому не будуть. Це означає, що якщо певні парафії захочуть звершувати богослужіння за старим стилем, який діє сьогодні, вони зможуть це робити. Аби убезпечити ПЦУ від розколу, буде даний перехідний період під час впровадження новоюліанського календаря.

Нагадаємо, раніше ми писали про особливості високосного 2024 року та чи варто брати шлюб у цей період.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Lifestyle, 14.01.2024 06:23