Фото ілюстративне. Джерело: ДПСУ

Державна податкова служба України отримала позитивну оцінку у світі: про що йдеться

У середу, 26 червня, Державна податкова служба отримала схвалений Глобальним форумом Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) звіт щодо зрілості системи управління інформаційною безпекою в Україні. Це відбулося за результатами проходження оцінювання щодо дотримання конфіденційності та захисту інформації для цілей автоматичного обміну інформацією.

Про це повідомила прес-служба Державної податкової служби України. Там зазначили, що оцінювання проходило в декілька етапів, розпочинаючи з 2019 року, фінальний етап відбувався з 11 по 14 грудня 2023 року.

Особливу увагу приділили процесам обміну інформацією, захисту конфіденційності, управління ризиками, питанням логічного та фізичного контролю доступу, підходів до забезпечення кібербезпеки.

"Обов’язковим кроком до імплементації автоматичного обміну інформацією є приєднання компетентного органу до Загальної системи передачі даних СTS, яку використовують юрисдикції для безпечного обміну інформацією відповідно до стандартів CRS та CbC", — йдеться в повідомленні.

Для цього юрисдикції мають пройти оцінку конфіденційності та захисту даних перед здійсненням такого обміну та продемонструвати належний рівень захисту інформації, яка надходитиме та опрацьовуватиметься в межах цих стандартів.

Станом на червень 2024 року понад 115 юрисдикцій є учасниками міжнародного багатостороннього автоматичного обміну інформацією. Україна зобов'язалася розпочати автоматичний обмін вже у вересні  2024 року. Впровадження цих міжнародних стандартів в українське законодавство та практику здійснюється за підтримки програми Європейського Союзу з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM).

"Common Standard on Reporting and Due Diligence for Financial Account Information або Загальний стандарт звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки — це міжнародний стандарт, що вимагає від країн, які його імплементують, здійснювати збір інформації від фінансових установ про фінансові рахунки власників рахунків та щорічно на автоматичній основі обмінюватись такою інформацією з юрисдикціями-партнерами з обміну в рамках Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (Multilateral Competent Authority Agreement on Automatic Exchange of Financial Account Information (MCAA CRS)", — пояснили в Державній податковій службі України.

Нагадаємо, нещодавно голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики українського парламенту, народний депутат від фракції "Слуга народу" Данило Гетманцев розповів, що Державна податкова служба отримає інформацію про стан банківських рахунків українців за кордоном. Це необхідно для посилення контролю за сплатою податків в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 28.06.2024 11:59