Фото ілюстративне. Джерело: Рixabay

Деякі українки можуть отримати 730 гривень доплати до пенсії

Деякі українки можуть не лише раніше досягнення 60-річчя вийти на пенсію, а ще й отримати доплату у розмірі 35% від прожиткового мінімуму. Це передбачено нормами чинного законодавства.

У Пенсійному фонді пояснили, кого це стосується та як отримати доплату, пише "На пенсії".

Так, до відомства звернулася мешканка Вінницької області, яка отримує пенсію по інвалідності та виховує п'ятьох дітей. Вона поцікавилася, коли має право вийти на пенсію? Фахівці ПФУ відповіли, що, згідно з нормами чинного законодавства, право на призначення пенсії зі зниженням пенсійного віку після досягнення 50-річного віку мають матері п'ятьох дітей, якщо вони виховали їх до досягнення шестирічного віку та мають не менше 15 років страхового стажу.

Також у ПФУ наголосили, що матері п'ятьох дітей мають право на призначення пенсії за особливі заслуги перед Україною, яка призначається у сумі 35 відсотків від прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян та виплачується разом із пенсією. 2023 року прожитковий мінімум для непрацездатних громадян становить 2093 грн. Тобто багатодітні матері мають право вийти на пенсію у 50 років та на доплату до пенсії у 732,55 гривні.

Нагадаємо, раніше у Пенсійному фонді повідомили, що в Україні час догляду за особою з інвалідністю зараховується до стажу. Проте, лише за певних умов.

Також відомо, що наприкінці минулого року уряд прийняв ухвалу, яка передбачає, що ще одна категорія українців зможе вийти на пенсію достроково. Зокрема, це стосується тих, хто не може виконувати свої робочі обов’язки через стан здоров’я.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 25.04.2023 04:22