Петер Сійярто. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Дипломатична суперечка через Україну: Угорщина та Хорватія знову посварилися

У п’ятницю, 25 жовтня, посла Хорватії викликали до Міністерства закордонних справ Угорщини. Це пов’язано із заявами хорватського міністра Івана Анушича, йдеться про позицію Будапешта щодо України.

Про це повідомило видання Telex. Журналісти з’ясували, що причиною дипломатичної суперечки стали заяви Анушича на засіданні комітету хорватського парламенту.

Він розкритикував позицію президента Хорватії Зорана Мілановича, який відмовився відрядити хорватських військовослужбовців для участі у місії НАТО для України у сфері безпеки та навчання. Анушич зауважив, що таким чином Хорватія стане схожою на Сербію й Угорщину, які публічно підтримують Росію.

"Ми хочемо стати на бік Сербії, Угорщини, які зараз публічно підтримують Путіна? Ми хочемо бути частиною цієї команди та того світу, чи частиною світу, до якого ми зараз належимо, західного світу, західних цінностей, західної цивілізації та західної демократії?" — емоційно поставив риторичне запитання хорватський міністр.

На це відреагував міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, який заявив, що Будапешт прагне якомога кращих відносин з усіма своїми сусідами, в тому числі з Хорватією.

"Саме тому дуже несподівано почути, що міністр оборони Хорватії, схоже, обрав новий вид спорту — ображати угорців. Я з усією повагою прошу хорватський уряд не втягувати нас у свої явно гарячі внутрішньополітичні суперечки з президентом", — акцентував він.

Сійярто додав, що Угорщина не має жодного стосунку до суперечки між хорватським урядом і президентом держави, мовляв, це їхня внутрішня справа.

"Вони повинні залагодити це між собою та не повинні в майбутньому ображати Угорщину під цим приводом. Я вважаю, що наші двосторонні відносини не виправдовують їхнього втягування нас у цю суперечку", — додав угорський міністр.

Нагадаємо, що на початку серпня після припинення транзиту нафти російського "Лукойлу" в Європі запропонували Угорщині отримувати її через Хорватію. Однак угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто назвав цю країну "ненадійною". Така заява обурила Загреб.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 25.10.2024 20:17