Фото: Служба зовнішньої розвідки

Дізнався про призначення лише сьогодні: що відомо про нового секретаря РНБО Олександра Литвиненка

У вівторок, 26 березня, президент Володимир Зеленський призначив Олександра Литвиненка на посаду секретаря Ради національної безпеки і оборони. До цього він був очільником Служби зовнішньої розвідки. 

Сам Литвиненко у коментарі виданню LIGA.net повідомив, що про своє призначення на нову посаду дізнався лише сьогодні. Натомість зауважив, що наразі жодних коментарів про своє призначення та інтерв'ю журналістам не дає.

Що відомо про Олександра Литвиненка

Олександр Литвиненко народився 27 квітня 1972 року у місті Київ. 

У 1994 році Литвиненко закінчив Інститут криптографії, зв’язку і інформатики Академії ФСК РФ за спеціальністю прикладна математика. Після цього у 2009 році — Київський національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю правознавство, а у 2013 — Королівський коледж оборонних наук (RCDS) у Великій Британії.

До того ж Литвиненко є доктором політичних наук, професором, а також заслуженим діячем науки і техніки України, держслужбовцем другого рангу та генерал-майором запасу.

Посадовець одружений, має сина і доньку.

Олександр Литвиненко

Фото: niss.gov.ua

Кар'єра

З 1994 до 1998 рік був головним спеціалістом Управління захисту інформації Головного управління урядового зв’язку Служби безпеки України.

З травня 2005 по грудень 2007 працював керівником Управління з питань державної безпеки, керівником Експертної комісії, керівником Департаменту з питань державної безпеки Апарату РНБО України. Вже з грудня 2007 по серпень 2009 року обіймав посаду заступника начальника Департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення СБ України. З серпня 2009 по 2010 рік був радником директора Інституту проблем національної безпеки при РНБО України.

Водночас із 2010 року по 2024 рік обіймав наступні посади:

  • заступника директора Національного інституту стратегічних досліджень;
  • радника генерального директора Державного концерну "Укроборонпром";
  • заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України;
  • директора Національного інституту стратегічних досліджень;
  • голови Служби зовнішньої розвідки.

Відзнаки і нагороди

Новий секретар РНБО був нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня та відзнакою президента України — ювілейною медаллю "25 років незалежності України".

Нагадаємо, 26 березня президент Володимир Зеленський звільнив Олексія Данілова із посади секретаря Ради національної безпеки і оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 26.03.2024 16:46