Фото: росЗМІ

Для чого Путін сигналізує про замороження війни в Україні: роз'яснення ISW

Президент Росії Володимир Путін використовує залаштункові канали та посередників, щоб сигналізувати про свою зацікавленість у припиненні вогню, попри недавні публічні заяви.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

За даними New York Times (NYT), західні офіційні особи з вересня 2023 року вловлюють нові сигнали зворотними каналами про те, що Путін зацікавлений у припиненні вогню, що заморозить нинішні лінії фронту. Водночас джерело зазначило, що західні офіційні особи попередили, що зворотні канали можуть бути "неправильним напрямом Кремля" та можуть не відображати "щиру готовність" до переговорів. 

NYT припустила кілька можливих мотивів, за якими Путін зацікавлений у припиненні вогню: майбутні президентські вибори в Росії у березні 2024 року, бажання "залишити свої варіанти відкритими" щодо дозволу війни та скористатися передбачуваним послабленням підтримки України з боку Заходу і "відволікання" війни між Ізраїлем та ХАМАСом. Всі ці мотиви відображають тимчасові причини, через які Путін може домагатися тимчасового припинення вогню, яке принесе користь Росії, оскільки дасть їй час підготуватися до нової агресії проти України, як регулярно оцінює ISW. 

NYT зазначає, що публічна риторика Путіна, який нещодавно підтвердив максималістські цілі Росії, рівносильні повній капітуляції України та Заходу, суперечить приватному бажанню Путіна "оголосити перемогу і рухатися далі". Ні NYT, ні її джерела не дали жодних підстав вважати, що залаштункові комунікації Путіна більш відображатимуть його цілі, ніж його публічні виступи, звернені до внутрішньої, української та міжнародної аудиторії. У доповіді New York Times також не вдалося прояснити, чи є ймовірна зацікавленість Путіна у припиненні вогню тимчасовою паузою чи остаточним закінченням війни.

Раніше Володимир Путін заявив, що війна проти України закінчиться тільки тоді, коли армія країни-агресорки досягне всіх своїх цілей. Зокрема, Путін і досі марить провести "денацифікацію" на території нашої держави та вигадує, що Одеса — російське місто.

Нагадаємо, раніше Путін заявив, що на сьогодні у країни-агресорки нібито немає потреби мобілізувати до лав армії нових чоловіків. Путін зазначив, що у Росії вже було призвано 300 тисяч осіб, з яких 244 тисячі нібито перебувають на війні з Україною.

Своєю чергою генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що попри значні військові зусилля російському диктатору Володимиру Путіну не вдасться досягти своїх цілей в Україні. Після майже двох років війни Україна зараз ближча до НАТО та ЄС, ніж будь-коли.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 24.12.2023 07:01