Фото: Йохан Нільссон/TT

До Латвії відправляться військові збройних сил Швеції: у чому причина

Близько 600 військових шведської армії за кілька місяців відправляться до Латвії, щоб доєднатись до сухопутних сил Північноатлантичного альянсу у складі бригади під керівництвом Канади.

Про це повідомляє Aftonbladet.

Міністр оборони Латвії Андріс Спрудс назвав цю подію "історичною" та заявив, що зв'язки між Швецією та Латвією вже настільки тісні, що зблизитися один з одним практично неможливо, "але це додає нового, військового виміру".

Йдеться про скорочений батальйон чисельністю близько 600 осіб, який має, крім іншого, 90 бойових машин, моточастини, танки та гранатомети. Шведський батальйон увійде до складу багатонаціональної бригади, яку очолює Канада.

"Ми повинні зробити все, що потрібно від нас як від країни, що приймає. Ми розвиваємо нашу інфраструктуру і, звичайно, інфраструктуру, адаптовану для навчань на рівні бригади", — каже Спрудс.

Він зазначив, що Латвія витрачає три відсотки свого ВВП на оборону. Спрудс також наголосив, що присутність шведських солдатів зміцнює безпеку не лише Латвії, а й оборонного альянсу НАТО загалом.

"Ми розуміємо, що живемо у світі з великими викликами. Ми повинні підтримати Україну, ми повинні стримати та кинути виклик Росії, яка є агресивною країною, і разом ми маємо зміцнювати регіональну безпеку та НАТО", — йдеться у заяві міністра оборони Латвії.

Чому це важливо для НАТО

Багатонаціональні сили важливі не тільки для Латвії, але і для НАТО, яке може практикувати свою здатність спільно використовувати війська з різних країн НАТО, наголошує він. Батальйон чекає на осінь інтенсивної підготовки.

"Зараз компанії нарощують свої можливості. Решту восени ми збираємо систему в батальйоні й тренуємося як батальйон", — заявив командир батальйону Хенрік Росдал.

Нагадаємо, 7 вересня у Латвії розбився російський військовий безпілотник. Інцидент стався в Резекненському краї на Сході країни. Президент Едгарс Ринкевичс заявив, що на подібні інциденти з ворожими дронами необхідна колективна реакція світу, адже "кількість таких інцидентів на східному фланзі НАТО зростає".

Командувач Національних збройних сил Латвії Леонід Калніньш заявив, що Shahed був начинений вибухівкою, але його ціллю була Україна. Після цього країна вирішила посилити протиповітряну оборону на східному кордоні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 05.10.2024 14:58