Фото: Telegram Дмитра Лубінця

До України з окупованої території та Росії вдалося повернути ще 11 дітей (фото)

У вівторок, 20 лютого, до України з Росії та тимчасово окупованої території (ТОТ) вдалося повернути ще 11 дітей. Найменшій дівчинці всього два роки.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Додому вдалося повернути 11 українських дітей! Це шість дівчаток, серед яких дві рідні дворічні сестрички-двійнята, та п'ять хлопчиків. Найменшій повернутій дитині — два роки, найстаршій — 16 років", — написав він у Telegram.

Доля усіх цих дітей трагічна — вони вимушені були пережити окупацію рідних міст, бомбардування та поранення, а також смерть рідних. Деяким примусово оформили російське громадянство та навіть знайшли їм "опікунів".

"Тепер українці вдома. Наше завдання не тільки подбати про логістичний, безпековий та інші напрямки повернення, але й надалі забезпечити отримання дітьми психологічної, гуманітарної допомоги, залучаючи до цього партнерів", — наголосив Лубінець.

За його словами, для двох дітей необхідна була допомога швидкої. Усіх маленьких українців зустрічав посол Катару в Україні Гаді Аль-Гаджрі.

Лубінець заявив, що дітей вдалося повернути з ТОТ та Росії за посередництва держави Катар та за підтримки ЮНІСЕФ, а також сприяння у роботі Державної прикордонної служби.

"Це повернення, як і всі інші, відбулося у межах реалізації затвердженого плану дій президента України Bring Kids Back UA. Напрацюванням шляху повернення та всім процесом займався Офіс омбудсмана спільно з іншими органами державної влади. Рідні дітей звернулися до нашої інституції, аби повернути примусово переміщених і депортованих українців на Батьківщину", — проінформував він.

Нагадаємо, 19 лютого на підконтрольну Україні територію із тимчасово захопленої росіянами Херсонської області вдалося повернути п'ятьох дітей. Серед них — 14-річна сирота.

Додамо, 2 лютого Україна та Канада започаткували міжнародну коаліцію, яка працюватиме над поверненням в Україну дітей, які були примусово вивезені з окупованих територій до інших окупованих регіонів чи у Росію. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.02.2024 18:30