Фото ілюстративне: Джерело: росЗМІ

"Документ неприйнятний": Росія остаточно вийшла з Договору про скорочення озброєнь у Європі

У вівторок, 7 листопада, Росія офіційно вийшла з Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ), який встановлює юридично обов'язкові обмеження на ключові категорії звичайних військових озброєнь держав-учасниць.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ Російської Федерації. При цьому рашисти звинуватили США в "підриві безпеки після холодної війни через розширення військового альянсу НАТО на схід".

Договір про звичайні збройні сили в Європі 1990 року підписали через рік після падіння Берлінського муру. Він установив чіткі обмеження на категорії звичайної військової техніки, які НАТО та тодішній Варшавський договір могли розгортати.

Росія призупинила участь у договорі 2007 року й остаточно припинила активну участь 2015 року. Більш ніж через рік після повномасштабного вторгнення в Україну президент Володимир Путін у травні підписав указ про денонсацію пакту.

Міністерство закордонних справ Росії заявило, що опівночі, 7 листопада, РФ офіційно вийшла з пакту – договір відтепер є "історією".

"Договір уклали наприкінці холодної війни, коли формування нової архітектури глобальної та європейської безпеки, заснованої на співпраці, здавалося можливим, відповідні спроби зробили. Навіть формальне його збереження стало неприйнятним з точки зору фундаментальних інтересів безпеки Росії", — заявили в міністерстві.

Нагадаємо, що 2 листопада російський диктатор Путін підписав закон про відкликання ратифікації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань. Раніше Державна дума Росії 18 жовтня завершила ухвалення законопроекту про відкликання ратифікації цього документа, що змінило правову позицію Москви щодо можливості їхнього проведення. 25 жовтня його схвалила Рада федерації РФ.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 07.11.2023 12:52