Фото: соцмережі

Податкові перевірки, доплати до пенсії та ослаблення гривні: які зміни чекають на українців з 1 грудня

З 1 грудня 2023 року на українців чекає низка змін, які торкнуться різних сфер. Зокрема, повернуться податкові перевірки, деякі громадяни отримають доплати до пенсії, а посвідчення водія можна буде замовити на порталі "Дія". 

Яких змін очікувати українцям в перший місяць зими — у матеріалі TrueUA.

Тарифи з 1 грудня: чи буде підвищення цін на комунальні послуги

З 1 грудня ціни на електроенергію не зміняться. Востаннє тарифи на світло підвищували 1 червня 2023 року. Сьогодні усі українці платять за єдиним тарифом — 2,64 гривні за кіловат-годину. Така ціна буде до закінчення поточного року.

Залишаються незмінними й тарифи на воду. Але якщо за світло тарифи є однаковими для всіх, то із водою ситуація інша. У кожному регіоні вони є різними.

Наприклад, найбільше за водовідведення та водопостачання платять у Запоріжжі, де ціна за кубометр води становить 25 гривень, а за водовідведення — 40,51 гривні за кубометр. Усього це — 65,55 гривні за кубометр. А ось мешканці Харківської, Вінницької, Львівської, Хмельницької та інших областей платять менш як 30 гривень за кубічний метр води.

У грудні 2023 року ціни на газ для споживачів залишаться незмінними. Компанія "Нафтогаз", яка постачає блакитне паливо для 98% домогосподарств, встановила єдиний тариф з 1 травня 2023 року. Вартість газу за фіксованим тарифом становить 7,96 гривні за кубометр. Ця ціна для населення залишиться незмінною принаймні до 30 квітня 2024 року.

Як зміняться пенсії з 1 грудня: хто отримає доплати

У грудні підвищення пенсій не заплановано. Розмір виплат для більшості українців не зміниться, крім кількох категорій. Зокрема, для громадян України, які досягли певного віку. Йдеться про тих пенсіонерів, яким у листопаді виповниться 70, 75 чи 80 років.

Встановлені наступні суми вікових доплат до пенсії:

  • особам, яким виповнилося 70 років, нарахують до 300 гривень;
  • особам у віці 75 років  — до 456 гривень;
  • особам, старшим за 80 років — до 570 гривень.

Варто додати, що у грудні зросте доплата пенсіонерам від ООН. Граничний розмір пенсій для допомоги становитиме 3 250 гривень. Проте це стосується тих громадян України, які перебувають у прифронтовій зоні. ​Заявку на отримання допомоги можна заповнити на інформаційній платформі "єДопомога". Розмір додаткової грошової допомоги визначається як різниця між трьома тисячами гривень та пенсійною виплатою, але не може бути менш як 100 гривень. Тобто, якщо пенсіонер отримує пенсію 2400 гривень, то йому доплатять 600 гривень.

Курс долара у грудні

Економічні експерти спрогнозували, що в Україні у грудні відбудеться ослаблення гривні на міжбанку. Більшість фахівців переконані, що вирішальним фактором впливу на курс залишатимуться дії НБУ — обсяг його інтервенцій та цінники, які він виставлятиме.

Директор Департаменту аналітичних досліджень "Райффайзен Банку" Олександр Печерицина, зазначав, що якщо НБУ і далі продовжуватиме свою нинішню політику, тоді курс долара на міжбанку залишиться у межах 36 — 36,5 гривні за долар.

Такої ж думки дотримується і директорка департаменту казначейських операцій "Юнекс Банку" Ганна Золотько. За її словами, безготівковий курс перебуватиме в діапазоні 36−37 гривні за долар. А ось щодо готівкового ринку, то тут, на її думку, можливі більші ситуативні коливання у випадку непередбачуваних подій, здатних впливати на масові настрої. Однак, за базовим сценарієм, готівковий курс коливатиметься в межах 37,1−38,4 гривні за долар.

Вихідні дні у грудні: скільки відпочиватимуть українці

Грудень 2023 року принесе нам низку державних та церковних свят. Серед них — День Збройних сил України, святого Миколая, зачаття святої Анни та Різдво Христове.

Цього місяця відпочивати будемо лише у суботу та у неділю, адже додаткові вихідев під час війни не надаються, навіть якщо святковий день збігається з вихідним. Вихідні дні грудня 2023 року: 2, 3, 9, 10, 16, 17, 23, 24, 30, 31 числа.

Податкові перевірки повертаються

Податкові перевірки відновлюються з 1 грудня. Під них підпадають підприємства у сфері виробництва підакцизної продукції, азартних ігор, фінансових послуг, а також платники, які за 2021 рік:

  • мали вдвічі більшу дебіторську заборгованість ніж кредиторську;
  • мали рівень сплати податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість менший ніж 50% у галузі;
  • річний дохід становить понад 10 мільйонів гривень, а загальна сума витрат досягає більш ніж 75% суми річного доходу.

Водночас перевірки не торкнуться фізичних осіб — підприємців (ФОП) першої та другої груп та підприємств на тимчасово окупованих територіях або територіях, де проходять військові дії. Для таких платників зберігається дія мораторію на перевірки до грудня 2024 року.

Отримання посвідчення водія у застосунку "Дія"

Сервіс заміни посвідчення водія в "Дії" став ще зручнішим. Українці у застосунку можуть замовити доставку нового документа у відділення "Укрпошти" чи кур’єром. Тепер не потрібно думати, як забрати документ в сервісному центрі МВС, шукати вільний час та стояти в заторах. Потрібно просто подати заявку в застосунку, а потім вибрати комфортний варіант — забрати посвідчення в сервісному центрі, замовити кур’єра або прийти в найближче відділення "Укрпошти". Послуга також доступна для водіїв-новачків, у яких закінчився дворічний термін дії першого посвідчення та для автовласників, які загубили, пошкодили або хочуть змінити персональні дані чи отримати пластикове посвідчення. 

Теоретичний іспит для отримання водійського посвідчення: що зміниться

У грудні майбутні водії можуть складати теоретичний іспит в сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ України без навчання в автошколі.

Як скласти теоретичний іспит самостійно:

  • звернутися до сервісного центру МВС;
  • отримати талон запису;
  • повідомити адміністратору сервісного центру про самостійне опанування теоретичного матеріалу;
  • дати відповідь на 20 питань за 20 хвилин (допускається дві помилки).

Із собою необхідно мати паспорт, ідентифікаційний номер та медичну довідку. Вартість складання теоретичного іспиту вартує 13 гривень. Після успішного складання теоретичного іспиту, потрібно звернутися до акредитованого навчального закладу для того, що розпочати практичне навчання.

Порядок виплат для ВПО

У грудні на переселенців чимало багато нововведень, адже Кабінет міністрів вніс зміни до кількох постанов про порядок обліку ВПО і виплат їм соціальної державної допомоги.

Що зміниться для внутрішньо переміщених осіб:

  • переселенці, які деякий час проживали за кордоном, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. Це стосується лише тих громадян, які оформлюють виплати вперше;
  • у випадку повторного переселення в результаті обов’язкової евакуації після 1 серпня 2023 року особи, які раніше отримували виплати, зможуть отримувати допомогу протягом ще шести місяців. Але ця категорія українців має входити до списків евакуйованих, які затверджуються обласними військовими адміністраціями. У разі евакуації за допомогою волонтерів необхідно повідомити ОВА;
  • ВПО отримуватимуть виплати три місяці після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації у населених пунктах, із яких вони переселилися. Раніше виплати припинялися на наступний місяць;
  • непрацююча особа працездатного віку за відсутності поважних причин упродовж трьох місяців із дня призначення виплат ВПО повинна посприяти своїй зайнятості. Зокрема, шляхом працевлаштування, реєстрації як фізичної особи — підприємця, подання заяви для отримання гранту на бізнес чи ваучера на навчання тощо. Або набути статусу безробітного, зареєструвавшись у центрі зайнятості.   

Варто додати, що ці нормативні зміни були розроблені за результатами роботи Координаційного штабу з питань ВПО.

Нагадаємо, в Україні діє державна програма компенсацій за житло, повністю зруйноване внаслідок російської агресії. Власники таких квартир чи будинків отримують так звані житлові сертифікати, на які можуть придбати нове житло на ринку нерухомості. Сертифікат являє собою документ, де зафіксовано суму коштів, яку держава надасть  на придбання житла замість зруйнованого. Він видається в електронній формі, а скористатися ним потрібно протягом п'яти років з моменту отримання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 01.12.2023 07:30