Фото: СБУ

Допомагали "Росатому" будувати атомні електростанції: СБУ викрила масштабну схему (фото)

Служба безпеки України викрила київську компанію, яка допомагала підсанкційному "Росатому" будувати п'ять атомних електростанцій у різних країнах. До лютого 2022 року компанія експортувала свою продукцію до Росії через власного дилера у Москві.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Відомство викрило масштабну схему обходу антиросійських санкцій, організовану Київським центральним конструкторським бюро арматуробудування. Це монополіст у сфері розробки, серійного виготовлення і постачання трубопровідної арматури для атомних електростанцій.

Зазначається, що основним замовником була російська державна корпорація "Росатом", яка використовує українську трубопровідну арматуру для будівництва енергоблоків на п'яти атомних електростанцій у різних країнах світу. Київське бюро продовжило цю співпрацю навіть після повномасштабного вторгнення, заборони вивезення товарів на митну територію РФ і введення санкцій проти "Росатому".

За даними СБУ, зловмисники розробили схему обходу санкційних обмежень. Фіктивними замовниками української продукції у ній виступали підконтрольні закордонні фірми.

Деталі схеми

При виїзді з України товар "переоформлювали" на фактичних отримувачів — підконтрольні "Росатому" компанії, які будують АЕС. Тобто після перетину кордону він їхав "за новим маршрутом". При цьому сертифікацію трубопровідної арматури, виготовленої в Києві, представники "Росатому" здійснювали у режимі онлайн.

За оперативними даними, з початку повномасштабного вторгнення ділки здійснили 16 експортних операцій на користь Російської Федерації на суму близько 42 мільйонів гривень.

Що "світить" зловмисникам

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили гендиректору Київського бюро і двом його підлеглим про підозру за ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Під час обшуків у фігурантів вилучено документи, комп’ютерну техніку і засоби зв’язку з доказами незаконної діяльності.

Суд обрав їм міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою без права внесення застави. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі. Триває розслідування, щоб встановити всі обставини злочину і притягнути до відповідальності інших учасників оборудки.

Нагадаємо, Служба безпеки України знешкодила на Полтавщині банду кримінального авторитета на прізвисько "Москва". В Кременчуці злочинці тероризували місцевих жителів та "вибивали" неіснуючі борги з підприємців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.06.2023 11:46