Фото: ілюстративне. Джерело: СБУ

Допоміг подвійний агент: у Києві затримали жінку, яка працювала на окупантів

Співробітники Служби безпеки України зірвали спроби росіян створити агентурний осередок у Києві. Основним завданням агентів окупантів мали бути підпали службових авто Сил оборони.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, знищення авто українських військових мало призвести до розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні на користь РФ.

Задля викриття резидентки ворожих спецслужб співробітники Служби безпеки залучили свого "подвійного агента" — мешканця столиці, якого українська спецслужба викрила на підготовці до одного з підпалів. У результаті комплексних заходів чоловік пішов на співпрацю зі Службою і допоміг задокументувати підривну діяльність підозрюваної.

За даними слідства, жінка перебувала на прямому зв’язку зі співробітником російських спецслужб та займалася координацією паліїв. Підозрювана допомагала зловмисникам проводити підривну діяльність у Києві.

"Задокументовано, що жінка давала прямі інструкції щодо виготовлення саморобних запалювальних пристроїв, якими зловмисники мали знищувати автомобілі військових", — йдеться в повідомленні.

Водночас фігурантка особисто намагалася зняти на відео один із підпалів, який мав вчинити "подвійний агент". Саме тоді її затримали співробітники Служби безпеки. Оперативники вилучили у неї саморобний запалювальний пристрій та мобільний телефон із доказами підривної діяльності на користь окупантів. 

Зазначається, що в поле зору російських спецслужб жінка потрапила ще на початку повномасштабної війни. Тоді вона проживала в місті Токмак на Запоріжжі, а після окупації частини регіону переїхала до столиці. У Києві на неї дистанційно вийшов співробітник спецслужб Росії, який запропонував підозрюваній співпрацю в обмін на гроші. Варто наголосити, що грошей жінка так і не отримала. 

Наразі слідчі повідомили фігурантці про підозру в скоєні державної зради, яка була вчинена в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України). Підозрювана перебуває під вартою. За скоєний злочин їй загрожує покарання у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, раніше у Києві співробітники СБУ затримали 16-річного підлітка. Юнака підозрюють у підпалі авто Сил оборони. Підлітка затримали по "гарячих слідах". Слідчі встановили, що у випадку виконання тестових завдань окупанти обіцяли переказати гроші на його криптогаманець, проте обіцяну суму він так і не отримав.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 09.08.2024 13:45