Фото: ілюстративне. Джерело: СБУ

СБУ затримала 16-річного підлітка, який на замовлення росіян палив авто військових

Співробітники Служби безпеки України спільно з поліцією затримали 16-річного підлітка. Юнака підозрюють у підпалі авто Сил оборони.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, підліток потрапив "до уваги" окупантів, коли шукав швидкий заробіток у Telegram-каналах.

"Там йому відповів представник спецслужби РФ, який запропонував співпрацю в обмін на гроші. Ворог свідомо завербував неповнолітнього і спочатку поставив перед ним тестове завдання: розвішувати по місту листівки антиукраїнського характеру", — йдеться в повідомленні.

Так, після виконання цього завдання куратор пообіцяв юнаку "великі гроші" за підпал авто, які належать військовим. Водночас для виконання завдання підліток повинен був знімати весь процес на відео. 

Відзняті кадри потрібні були російським спецслужбам для підготовки інформаційно-психологічних спецоперацій. Метою росіян є створення ілюзії, що підпали в Україні здійснюють не за гроші Федеральної служби безпеки РФ, а нібито в нашій державі існує проросійське "підпілля", яке у такий спосіб намагається зірвати мобілізацію та допомогти окупантам.

"Ставлячи завдання перед неповнолітнім, російський куратор заявив, що підпалювати не обов’язково саме військове авто, а будь-яку машину, яка схожа на військову", — наголошують у СБУ.

Після встановлення локацій двох потенційних цілей юнак спочатку сфотографував їх для "погодження" з куратором, а потім підпалив авто за допомогою легкозаймистої суміші. Таке завдання було ще одним "тестом" для завербованого підлітка. Саме в такий спосіб російська спецслужба перевіряла його готовність до вчинення регулярних підпалів у Києві.

Юнака затримали по "гарячих слідах". Слідчі встановили, що у випадку виконання тестових завдань окупанти обіцяли переказати гроші на його криптогаманець, проте обіцяну суму він так і не отримав.

На підставі зібраних доказів слідчі оголосили підлітку про підозру в терористичному акті, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, що заподіяв значної майнової шкоди, і в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період. Попри юний вік підозрюваного, за цей злочин йому загрожує позбавлення волі терміном до 12 років з конфіскацією майна.

Водночас за цими статтями кваліфіковано злочинні дії його російського куратора. Співробітники СБУ встановили його особу. Чоловікові заочно повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 304 Кримінального кодексу України (втягнення неповнолітнього у протиправну діяльність).

"Оскільки він перебуває на території РФ, тривають комплексні заходи, щоб знайти його і покарати", — наголосили в СБУ.

Нагадаємо, раніше в Одесі співробітники СБУ затримали фітнес-тренера. Чоловіка підозрюють у підпалі автівок військових на замовлення Росії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 08.08.2024 11:36