Фото: СБУ

Працював на окупантів: СБУ затримала фітнес-тренера з Одеси, який підпалював автівки військових

Співробітники Служби безпеки України спільно з поліцією затримали в Одесі фітнес-тренера. Чоловіка підозрюють у підпалі автівок військових на замовлення Росії.

Як повідомляє прес-служба правоохоронного органу, було затримано агента воєнної розвідки РФ, який діяв у Києві, Дніпрі та Одесі.

"За вказівкою російської спецслужби її поплічник підпалював службові авто Сил оборони. За даними контррозвідки СБУ, найбільше ворога "цікавили" військові позашляховики, пікапи та мінівени", — йдеться у повідомленні. 

Так, для знищення автомобілів, які належать українським військовим, російські спецслужби дистанційно залучили 32-річного фітнес-тренера з Одеси, який шукав в інтернеті швидкий заробіток. Підозрюваний "гастролював" по трьох містах України, де протягом декількох днів намагався знищити шість авто. Службою безпеки задокументовано, як він у Києві підпалив мінівен, який належав військовим. Для цього підозрюваний прибув з Одеси до столиці, де на одну добу орендував квартиру.

"Після виявлення потенційної цілі та її "погодження" з російським куратором його агент купив легкозаймисту рідину та сірники. Замаскувавшись під темним одягом та капелюхом, фігурант вночі прибув до припаркованого військового авто, підпалив його та відзняв загоряння на камеру свого телефону", — зазначили в СБУ.

Так само він планував діяти на території інших міст мільйонників. Водночас такі відео потрібні спецслужбам РФ для проведення інформаційно-психологічних спецоперацій про нібито наявність проросійського підпілля в столиці України. Проте співробітники СБУ встановили місце переховування зловмисника в Одесі та затримали його. Виявилося, що підозрюваний був на прямому зв’язку з представником Головного управління розвідки Генштабу Збройних сил Росії.

За даними слідства, саме від нього агент отримував завдання та інструкції щодо їхнього виконання, зокрема способів вчинення підпалів та методів конспірації. У ході обшуків в оселі чоловіка вилучено мобільний телефон із доказами його комунікації з російськими спецслужбами.

Слідчі повідомили затриманому про підозру в перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період (ч. 1 ст. 114-1). Наразі фігурант перебуває під вартою. За цей злочин чоловікові загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до восьми років. Також розв'язують питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій затриманого.

Нагадаємо, раніше на Вінниччині правоохоронці затримали іноземця, який на замовлення спецслужба країни-агресорки підпалив автівку військовослужбовця Збройних сил України. Згодом слідство встановило, що до злочину причетний 31-річний іноземець, який у пошуках "легкого" заробітку почав співпрацю зі спецслужбами Росії та на їхнє замовлення готував підпали автівок військових.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 07.08.2024 12:55