У Києві затримали рецидивіста. Джерело: СБУ

Планували підпали на об'єктах "Укрзалізниці": в Києві затримали небезпечних диверсантів

Служба безпеки України та Національна поліція затримали в Києві двох осіб, які за завданням російської розвідки готували серію підпалів на об'єктах "Укрзалізниці". Вони планували атакувати релейні шафи сигнальних установок на ключових напрямках залізничного сполучення.

Про це повідомила прес-служба СБУ. Там зазначили, що основними цілями ворога стали релейні шафи сигнальних установок на стратегічно важливих напрямках.

"Для вчинення диверсій окупанти залучили місцевого 22-річного рецидивіста, який потрапив "до уваги" агресора через судимості за хуліганство та шахрайство. Наприкінці липня цього року на молодика у Telegram вийшов представник спецслужби Росії та запропонував йому співпрацю", — йдеться в повідомленні.

У СБУ додали, що за гроші агресора його поплічник спочатку мав спалити релейну шафу поблизу однієї з вантажних станцій "Укрзалізниці" на території Києва. Для виконання ворожого завдання киянин залучив свого 17-річного знайомого — місцевого різнороба.

"Відповідно до інструкції з Росії диверсанти вночі провели дорозвідку поблизу потенційної цілі, сфотографували її та відправили на "погодження" своєму російському куратору. Потім вони придбали інструменти, щоби зламати захисну панель електрообладнання, та легкозаймисту суміш. Дочекавшись сутінку, диверсанти зламали дверцята релейної шафи та підпалили її технологічну частину. Далі фігуранти відзняли загоряння на камеру мобільного телефону для "звітності" перед окупантами", — розповіли в СБУ.

Там наголосили, що надалі зловмисники мали продовжити серію підпалів на об’єктах залізничної інфраструктури Києва.

Працівники Служби безпеки України стали на заваді ворожим планам і затримали обидвох диверсантів "за гарячими слідами". Під час обшуків у помешканнях затриманих вилучено мобільні телефони з доказами їхньої підривної діяльності на користь Росії. Також у них виявлено "робочий інвентар", який використовували для вчинення підпалу.

Слідчі Служби безпеки України повідомили фігурантам про підозру за диверсію, вчинену за попередньою змовою групою осіб в умовах воєнного стану. Наразі рецидивіст перебуває під вартою, а його спільнику обрано запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

"Обидвом зловмисникам загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна", — підсумували в Службі безпеки України.

Нагадаємо, що нещодавно працівники Служби безпеки України спільно з поліцією затримали 16-річного підлітка. Юнака підозрюють у підпалі авто Сил оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 08.08.2024 16:50