На фото: Андрій Одарченко. Джерело: focus.ua

У якій країні переховується нардеп Одарченко, обвинувачений у корупції: заява прокурора

Народний обранець від фракції "Слуга народу" Андрій Одарченко утік до Румунії, де наразі й переховується. Апарат Верховної Ради не надавав політику дозволу на службові відрядження за кордон.

Про це 23 вересня повідомила прокурор у судовому засіданні, пише "Главком".

Вона наголосила, що Одарченко поза межами пунктом пропуску перетнув державний кордон із Румунією та звернувся до сусідньої держави за одержанням притулку. Також у залі суді стало відомо, що апарат Верховної Ради не надавав Одарченку дозволу на службові відрядження за кордон.

При цьому адвокат "слуги" засумнівався у справжності інформації щодо перебування його клієнта у Румунії. На думку юриста, рапорт детектива НАБУ, де йдеться про незаконний перетин кордону Одарченком, повинен бути перевірений та підтверджений.

Станом на сьогодні Вищий антикорупційний суд розглядає клопотання прокуратури про зміну запобіжного заходу на тримання під вартою нардепа, а також конфіскації  у дохід держави 15 мільйонів гривень застави, внесеної за обвинуваченого політика восени 2023 року. Зокрема, заставу внесли 18 людей, більшість із них — працівники вишу, де працював Одарченко, а також громадська організація.

Що відомо про справу Андрія Одарченка

21 листопада 2023 року САП та НАБУ повідомили про підозру чинному нардепу Андрієві Одарченку, який намагався підкупити посадовця Державного агентства відновлення Мустафу Найєма. Він пропонував надати йому неправомірну вигоду за забезпечення прийняття Міжвідомчою робочою групою рішення про виділення з фонду ліквідації наслідків збройної агресії коштів на ремонт будівель університету, в якому народний обранець продовжує обіймати посаду ректора (дію контракту якого призупинено). Пропонована сума неправомірної вигоди мала становити вісім відсотків від обсягу фінансування.

Надалі підозрюваний надав топпосадовцю — особі, яка займає особливо відповідальне становище, частину цієї неправомірної вигоди у розмірі 0,39 біткоїна, що на час вчинення операції було еквівалентно 10 тисячам доларів.

16 квітня 2024 року обвинувальний акт у справі направлено до ВАКС для розгляду по суті. На сьогодні розгляд обвинувального акту перебуває на завершальній стадії — 18 вересня 2024 року у судовому засіданні було заплановано допит обвинуваченого.

Варто зазначити, що 22 листопада 2023 року за клопотанням прокурора САП слідчий суддя ВАКС застосував до особи запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 15 мільйонів гривень застави. У зв’язку із внесенням застави на народного депутата покладено відповідні процесуальні обов’язки, серед яких здати свої паспорти для виїзду за кордон та носити електронний засіб контролю. Надалі за клопотанням прокурора обов’язки судом неодноразово продовжувались. Разом з тим, попри рішення суду органами внутрішніх справ до особи не було застосовано електронний засіб контролю.

Нагадаємо, у листопаді парламентська фракція "Слуга народу" призупинила членство народного депутата Андрія Одарченка в партії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 23.09.2024 14:56