Анджей Дуда. Джерело: Офіс президента України

Дуда пояснив, чому Польща не може надати Україні Patriot

У Польщі повідомили, що не зможуть надати Україні систему протиповітряної оборони Patriot. Варшава тільки починає отримувати замовлені декілька років тому американські зенітно-ракетні комплекси.

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, пише PAP.

"Сьогодні складно говорити про передачу Україні Patriot, коли ми фактично ще не маємо цієї системи в Польщі, побудованої для потреб власної оборони", — наголосив Дуда. 

Він пояснив, що Польща отримує лише перші елементи цієї системи, які були замовлені сім років тому. Також політик додав, що його країна була першою, хто надав Україні озброєння, і продовжує підтримувати Київ у військовій сфері зараз.

Варто зазначити, що у вівторок, 14 травня, президент Володимир Зеленський під час зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном повідомив, що для захисту Харкова та області нашим Силам оборони потрібні два зенітно-ракетні комплекси Patriot. Він додав, що ППО — це найбільший дефіцит для України й найбільша проблема.

"Наразі ми дуже потребуємо двох Patriot для Харкова й області, оскільки люди там перебувають під атаками та вони дуже непокояться через це", — сказав глава держави.

У відповідь Блінкен заявив, що наразі Україна переживає "важкі часи", але узгоджена допомога їхньої країни "зараз перебуває в дорозі", а деякі засоби для оборони ще будуть доставлені.

"І ми рішуче налаштовані, як і багато інших партнерів України, щоб переконатися, що ви досягнете успіху на полі бою", — додав Ентоні Блінкен.

Нагадаємо, 14 травня очільниця уряду Данії Метте Фредеріксен закликала інші європейські країни наслідувати приклад Німеччини та надати Україні більше систем протиповітряної оборони Patriot. За словами Фредеріксен, Україні потрібно ще п'ять або шість систем Patriot.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.05.2024 16:12