Фото: 7chudes.in.ua

Дві українські пам'ятки можуть віднести до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Два важливих історичних об’єкти в Україні, з огляду на загрозу їхньому збереженню, можуть додати до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Йдеться про історичний центр Львова та Софійський собор у Києві. 

Про це заявив керівник програми Всесвітньої спадщини Лазар Елунду, пише The Guardian.

"Ці об'єкти перебувають під загрозою знищення. Були напади на буферні зони навколо цих об'єктів, і ми не знаємо, що станеться в майбутньому", — пояснив він.

До того ж він зауважив, що комітет Всесвітньої спадщини, засідання якого відбудеться 10-25 вересня в Ер-Ріяді, "ймовірно" прийме рішення "на основі думки експертів" про те, що об'єкти "явно перебувають у небезпеці".

Світова спадщина ЮНЕСКО

Перелік об'єктів Світової спадщини в небезпеці — це окремий список, до якого експерти ЮНЕСКО заносять ті місця, які на їхню думку перебувають під загрозою зникнення чи знищення внаслідок природних причин та катастроф або через втручання людини – війни, конфлікти, забруднення, браконьєрство, невпорядковане будівництво тощо.

Занесення об'єкта до цього списку означає, що до нього необхідно ставитись з особливою увагою та вживати невідкладних заходів щодо його порятування і збереження.

Нагадаємо, до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО включено "Історичний центр міста-порту Одеса". Це  дозволить захистити культурну спадщину Одеси та зберегти її від російських загарбників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 05.09.2023 21:49